Germania intenționează să trimită sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, dar rachetele Taurus nu sunt menționate. De ce ezită Berlinul să ia o decizie?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă Taurus KEPD 350.
Rachetă Taurus KEPD 350.

Partidele din coaliția din Germania pregătesc o listă de propuneri privind armele destinate Ucrainei. Din câte se pare, lista nu include rachetele de croazieră Taurus, a anunțat presa germană la 20 februarie. Nouă propunere vizează creșterea livrărilor de muniție, de vehicule și sisteme de armament pentru Kiev, dar nu menționează în mod specific rachetele Taurus.

Rachetele Taurus au fost subiectul unor discuții ample de când Ucraina a inaintat Berlinului o cerere, în mai 2023, pentru aceste arme, care au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri.

O mare parte din dezbaterile legate de furnizarea de rachete Taurus este legată de îngrijorarea că ucrainenii ar putea să utilizeze aceste rachete pentru a lovi ţinte aflate pe teritoriul Rusiei, potrivit cotidianului german Bild.

Potrivit presei germane, planul va viza "furnizarea de sisteme de arme cu rază lungă de acțiune și muniții suplimentare necesare pentru a permite Ucrainei... să poată efectua atacuri specifice, în conformitate cu dreptul internațional, asupra unor ținte relevante din punct de vedere strategic situate la mare distanță în zona aflată mult în spatele agresorului rus".

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat reporterilor că nu există încă informații noi despre trimiterea de către Germania a rachetelor cu rază lungă de acțiune Taurus. Este de așteptat ca parlamentarii germani să voteze asupra inițiativei în cursul acestei săptămâni. 

Germania nu a reușit să voteze cu privire la transferul rachetelor de croazieră Taurus KEPD 350 cu rază lungă de acțiune către Ucraina și, în ciuda faptului că problema ar fi trebuit să fie rezolvată la începutul anului, germanii nu au fost încă de acord să furnizeze aceste arme forțelor armate ucrainene, deși acest lucru ar fi trebuit să fie un proces pur formal până acum și chiar s-a spus că Germania nu va limita raza de acțiune a acestor rachete de croazieră.

Cu toate acestea, recent a apărut o opțiune destul de interesantă: modul în care Germania poate contribui la consolidarea capacităților cu rază lungă de acțiune ale forțelor armate ucrainene, dar fără a transfera direct rachete de croazieră către Ucraina, iar această opțiune a fost propusă de Marea Britanie.

Propunerea este destul de simplă și este, în esență, un fel de "aprovizionare închisă", similară cu modul anterior în cadrul căreia Ucraina primea echipamente sovietice (cu participarea activă a Germaniei), în timp ce țările donatoare își refăceau stocurile cu arme occidentale din alte țări.

În același timp, acum, britanicii se oferă să le ofere germanilor un anumit număr de rachete de croazieră Taurus, în timp ce Marea Britanie va înzestra în schimb Forțele Armate Ucrainene cu mai multe rachete Storm Shadow. Până în acest moment, Germania nu a răspuns pozitiv ofertei propuse de către Marea Britanie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel