Germania îngroapă definitiv proiectul avionului franco-german MAWS și achiziționează P-8A Poseidon americane

Cătălin Costea |
Data publicării:
P-8A Poseidon german. Sură foto: Boeing
P-8A Poseidon german. Sură foto: Boeing

Ca parte a programului masiv de înarmare anunțat de guvernul german, surse din domeniul de securitate au confirmat că forțele navale ale Germaniei vor achiziționa încă șapte aeronave Boeing P-8A Poseidon pentru a constitui o flotă de 12 avioane de patrulare maritimă.

Decizia reprezintă practic o lovitură finală pentru programul franco-german MAWS (Maritime Airborne Warfare System), care urmărea să dezvolte un înlocuitor european pentru flotele de patrulare maritimă germană și franceză.

Programul MAWS, lansat în 2017 de Franța și Germania, și-a propus să înlocuiască aeronavele P-3C Orions operate de germani și pe cele Atlantique 2 din marina franceză, cu aeronave noi. 

Programul a inclus o platformă, noi radare, capabilități de război electronic și armament dedicat în special luptei antisubmarin, dar și împotriva navelor de suprafață. Dincolo de un simplu avion, platforma reprezenta un sistem întrunit de luptă, cu o rețea de senzori (drone, sateliți, balize).

 

Germania a ales P-8A Poseidon americane în detrimentul programului franco-german MAWS

 

1. Imagine gr... (maws_52230000.png)

Imagine grafică MAWS - Maritime Airborne Warfare System

Cu toate acestea, eșecul cooperării a început să devină evident odată cu decizia Germaniei, din iunie 2021, de a achiziționa cinci avioane noi de patrulare maritimă P-8A Poseidon. Acestea vor înlocui actualele P-3C Orions ale marinei Germane, a căror modernizare a fost abandonată și care vor fi retrase din serviciu până în 2025.

Pentru a oferi o șansă programului MAWS, Franța s-a oferit să ofere Germaniei patru Atlantique 2 modernizate la nivelul Standard 6, atenuând astfel consecințele retragerii P-3C Orion, inclusiv cu pregătirea echipajelor germane, întreținerea aeronavelor și perspectiva cooperării operaționale.

Însă  Germania a refuzat această propunere, evitând probabil să rămână doar cu o astfel de flotă până în 2032, când platforma rezultată din programul MAWS ar fi ajuns la capacitatea operațională.

Ca urmare, în iulie 2021 Franța a anunțat că se retrage din programul MAWS, iar în septembrie Germania a anunțat oficial înțelegerea inițială cu Boeing.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel