Restructurarea Forţelor Armate ale Germaniei, motiv de controverse între ministrul Apărării și șefii de Stat Major

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Boris Pistorius / Foto: Bundeswehr
Boris Pistorius / Foto: Bundeswehr

Există o disensiune între ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, și șefii de Stat Major în legătură cu restructurarea Forțelor Armate germane (Bundeswehr). 

După cum relatează ziarul Bild, Pistorius s-a întâlnit cu generalii pe 19 februarie, reacţionând cu furie la încetineala cu care decurge procesul de reformă.

Ministrul Apărării intenționează să reducă numărul șefilor de stat major cu grad de general de corp de armată de la șase la patru. Această calificare ar fi menținută pentru comandanții Forțelor Terestre, Forțelor Navale și Forțelor Aeriene și IT. Logistica și asistența medicală ar trebui, în schimb, fuzionate într-un singur sector de sprijin, atribuit unui ofițer general de rang inferior.

Situația a fost complicată de șeful de Stat Major al Forțelor Terestre, generalul-locotenent Alfons Mais, care solicitase ca logistica să fie subordonată categoriei sale de forțe armate, dar această cerere a fost respinsă.

Acum, generalul insistă să-i fie transferate de la comandamentul logistic cel puțin Poliția Militară și unitățile de apărare NBC. Există îngrijorare larg răspândită în Ministerul Apărării că, în fața unui nou refuz, Mais ar putea reacționa revenind să critice ministerul și liderii săi, ca și în trecut.

Între timp, Pistorius dorește să unifice și Comandamentul pentru Operații cu sediul în Potsdam și Comandamentul Teritorial din Berlin-Tegel. Prima structură este responsabilă de misiunile Bundeswehrului în afara teritoriilor NATO, în timp ce a doua este responsabilă de trupele dislocate în Germania.

Potrivit lui Pistorius, această organizare "nu mai este potrivită" în fața amenințării pe care o reprezintă Rusia. Prin urmare, cele două comenzi ar trebui să fuzioneze sub comanda Berlin-Tegel, cu un general de corp de armată în frunte.

Cu toate acestea, potrivit Bild, șeful Statului Major al Apărării, generalul de armată Carsten Breuer, și-a exprimat îngrijorarea în acest sens.

Pentru Breuer, un singur comandant, general cu trei stele, pentru Operații și Apărare Teritorială ar crea o funcție "prea puternică". Potrivit unor ofițeri, "aceasta este doar o problemă" a șefului Statului Major al Apărării care, venind din logistică, are "prea puțină experiență" în posturi de comandă și, prin urmare, este privit "cu scepticism" de către trupe.

În orice caz, Pistorius vrea să anunțe restructurarea Bundeswehrului în aprilie. Comentând disputa dintre ministrul Apărării și generali, o sursă apropiată reprezentantului Partidului Social Democrat din Germania (SPD) a spus: "E ca la grădiniță".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel