Germania, buget pentru apărare. Merkel răspunde criticilor venite din SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a respins marţi criticile SUA privind bugetul insuficient alocat de Berlin pentru apărare.

Merkel a arătat că cheltuielile Germaniei pentru apărare au crescut în termeni reali şi ca procent din produsul intern brut, în contextul dezvoltării economiei. Ea a răspuns, prin remarcile făcute la summitul Global Solutions din Berlin, afirmaţiilor ambasadorului american în Germania, Richard Grenell.

Anul viitor, vor fi alocate apărării 1,37 procente din PIB, dar planificarea pe termen mediu prevede ulterior o scădere până la 1,25% din PIB în 2023, menţionează DPA.

Cancelarul a insistat asupra obiectivului guvernului de la Berlin de a ajunge la cheltuieli militare de 1,5% din PIB până în 2024, fără a afecta ajutoarele pentru dezvoltare, dar a arătat că valoarea de urmărit este cea a cheltuielilor reale. Ea a subliniat că nu trebuie contat doar pe armată, ci sunt necesare şi instrumente de prevenire a crizelor. În acest sens, Germania a fost una din ţările donatoare cu cele mai mari contribuţii la conferinţa pentru Siria desfăşurată săptămâna trecută la Bruxelles, a reamintit Merkel.

Ambasadorul Grenell declarase anterior pentru DPA: "Faptul că guvernul german ia în considerare noi scăderi ale contribuţiei sale deja inacceptabile la pregătirea militară constituie un semnal deconcertant din partea Germaniei către cei 28 de aliaţi ai săi din NATO".

Partidul Social Democrat (SPD) din coaliţia guvernamentală condusă de Merkel reacţionase deja, înaintea cancelarului, la poziţia exprimată de diplomatul american. "Dl (ambasador Richard) Grenell este un eşec diplomatic total" şi "prejudiciază relaţiile transatlantice prin remarcile sale dure şi repetate", a declarat Carsten Schneider, liderul grupului parlamentar al SPD.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel