Ministrul german al Apărării: Germania va atinge ţinta NATO pentru bugetul de apărare în 2031

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Germania va atinge obiectivul NATO privind bugetul de apărare la orizontul lui 2031, ceea ce înseamnă că va rata termenul convenit pentru anul 2024 de aliaţi, supuşi unei puternice presiuni din partea SUA de a-şi creşte cheltuielile militare, transmite joi Reuters, preluat de Agerpres.

Potrivit ministrului german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, Berlinul va cheltui 2% din PIB pentru apărare în 2031, amânând ţinta stabilită de liderii NATO la summitul din 2014, la câteva luni după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

,,NATO este şi va fi ancora securităţii europene. Dar este de asemenea clar că Europa trebuie să-şi crească propria capacitate complementară de a acţiona', a afirmat Annegret Kramp-Karrenbauer miercuri seară, cu ocazia unui eveniment privat în onoarea secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

,,Aceasta începe cu bugetul de apărare. Trebuie (să cheltuim) 1,5% până în 2024 şi 2% până în 2031 cel târziu', a declarat ministrul german, conform citatelor din discurs publicate de biroul său de presă.

Aceasta este pentru prima dată când Annegret Kramp-Karrenbauer se angajează în mod public faţă de atingerea acestei ţinte, înaintea summitului NATO care va începe pe 4 decembrie.

Ministrul a subliniat însă că aceasta nu se întâmplă pentru că 'alţii o cer, ci pentru că este în interesul propriei noastre securităţi'.

Înainte ca Annegret Kramp-Karrenbauer, văzută ca potenţială succesoare a cancelarului Angela Merkel, să preia Ministerul Apărării în acest an, planurile financiare ale Germaniei indicau o scădere uşoară la 1,24% din PIB a bugetului militar în 2023. Annegret Kramp-Karrenbauer şi-a declarat însă hotărârea de a majora aceste cheltuieli, în contextul în care sondajele indică un sprijin în creştere al opiniei publice pentru această măsură.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel