Germania a plătit un miliard de dolari pentru prezența US Army, dar costurile achitate de SUA sunt mult mai mari

Tudor Curtifan / 06 iul 2020 / 14:52

Germania a plătit aproape un miliard de dolari în ultimul deceniu pentru prezenţa pe teritoriul său a forţelor militare americane, arată date citate de Agerpres și preluate de la publicația DPA,  care citează la rândul ei Ministerul de Finanţe de la Berlin.

Statele Unite achită însă costuri mult mai mari pentru trupele staţionate în Germania, ale căror efective sunt în prezent de aproape 35.000. Conform Departamentului Apărării de la Washington, numai pentru 2020 s-au alocat în bugetul publicat anul trecut 8,125 miliarde de dolari, adică de 55 de ori mai mult decât efortul financiar al Germaniei în 2019, care a fost de 132,4 milioane de euro.

SUA, o relație complicată cu Germania în cadrul NATO. Americanii ar putea muta aeronave F-16 și 2.000 de soldați în Polonia

 

Președintele american Donald Trump, un critic al Berlinului, a aprobat un plan de retragere a 9.500 de militari americani care staţionează în Germania.

Trump acuză Germania, membră NATO și cea mai puternică economie a Europei, că nu alocă 2% din PIB pentru cheltuielile din domeniul apărării, dar și de construcția gazoductul ruso-german Nord Stream 2 din Rusia spre Europa, precizând că Berlinul va deveni un „ostaic” al Moscovei.

Cheltuielile Germaniei au constat în primul rând în subvenţii pentru proiecte de construcţie în valoare de 648,5 milioane de euro, iar 333,9 milioane au reprezentat 'costuri de apărare rezultate', a arătat ministerul de finanţe, în urma unei solicitări de informaţii formulate de partidul de extremă stângă Die Linke. Costurile respective se referă la plăţi către foşti militari americani, compensaţii pentru daunele produse de trupele SUA şi rambursarea investiţiilor Washingtonului în foste obiective militare.

Pentru contribuabilii americani, Germania este cea mai costisitoare bază militară a SUA din străinătate, dar - observă DPA - oferă în acelaşi timp o poziţie strategică în centrul Europei.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy