Germania a dislocat două Eurofighter Typhoon în România. Întăriri pentru Marea Britanie la Marea Neagră

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Germania, Eurofighter Typhoon al Forțelor Aeriene Germane, sursă foto: Bundeswehr
Germania, Eurofighter Typhoon al Forțelor Aeriene Germane, sursă foto: Bundeswehr

Două avioane Eurofighter Typhoon aparținând Forțelor Aeriene Germane au aterizat azi în România la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Potrivit unui anunț al NATO, pe data de 24 iunie 2021, două aeronave ale Bundeswehrului au aterizat pe Kogălniceanu pentru a se alătura forțelor britanice care operează Eurofighter în misiuni de poliție aeriană în România. 

Sursa citată precizează că dislocarea celor două avioane de vânătoare ale Germaniei era programată de mai multă vreme. Nu putem însă să nu observăm că această dislocare vine pe fondul unei perioade în care tensiunile dintre Marea Britanie și Federația Rusă au escaladat în Marea Neagă.

Aeronavele fac parte din Escadrila Tactică 71 Richthofen.

 

Tensiuni în Marea Neagră între britanici și ruși

 

În prezent, un detașament britanic, format din aproximativ 200 de militari (piloți și personal tehnic) cu patru aeronave Eurofighter Typhoon, execută misiuni de poliție aeriană, alături de militari ai Forțelor Aeriene Române cu aeronavele F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR. Britanicii se află aici începând din luna aprilie. 

Interesant e că dislocarea aeronavelor germane la Kogălniceanu, și integrarea lor în detașamentul britanic, are loc în contextul în care Marea Britanie și Federația Rusă au cunoscut două incidente militare. Potrivit NATO, mai multe avioane de luptă rusești Su-24 Fencer și Su-30 Flanker au fost urmărite pe 22 iunie intrând în Zona de Identificare a Zborului, care este zona spațiului aerian internațional controlat de România.

Aeronavele britanice Eurofighter Typhoon prezente la Kogălniceanu au decolat pentru a intercepta avioanele militare rusești, care testează în mod frecvent reacția aliaților în Marea Neagră. 

Incidentul a avut loc pe data de 22 iunie, cu exact o zi înainte ca Federația Rusă să susțină că a deschis foc de avertisment împotriva distrugătorului britanic HMS Defender care ar fi intrat în apele teritoriale ale Crimeei. Londra a dezmințit informația și a transmis că e o știre falsă, iar modul în care Moscova a prezentat incidentul indică o campanie rusă de dezinformare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel