Georgia acuză Armata rusă că a orchestrat, prin GRU, un atac cibernetic de amploare. Moscova reacționează

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Georgia a atribuit Rusiei un atac cibernetic masiv care a afectat mii de website-uri în octombrie 2019, ipoteza fiind susţinută de Statele Unite şi de Marea Britanie. De partea cealaltă Rusia răspunde Georgiei și neagă.

"Investigaţia efectuată de autorităţile georgiene, împreună cu informaţiile primite de la parteneri, a concluzionat că acest atac cibernetic a fost plănuit şi comis de divizia principală a Statului Major al armatei Federaţiei Ruse", a declarat Vladimer Konstantinidi, purtătorul de cuvânt al Ministerului georgian de Externe, potrivit Mediafax care citează Reuters.

Mii de website-uri ale instituţiilor, presei şi entităţilor private au fost afectate de atacuri cibernetice. Printre platformele online afectate s-a numărat site-ul Preşedinţiei Georgiei şi ale unor primării.

Centrul Naţional britanic pentru Securitate Cibernetică, din cadrul Agenţiei Guvernamentale pentru Comunicaţii (GCHQ), consideră că este foarte probabil ca atacul să fi fost comis de Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU). "Campania neraţională şi îndrăzneaţă de atacuri contra Georgiei, un stat suveran şi independent, este total inacceptabilă. Guvernul Rusiei are opţiuni clare: continuaţi acest model agresiv de comportament împotriva altor ţări sau deveniţi un partener responsabil care să respecte legislaţia internaţională", a declarat Dominic Raab, ministrul britanic de Externe.

La rândul său, secretarul de Stat american Mike Pompeo, a îndemnat Rusia să înceteze "acest comportament faţă de Georgia sau alte ţări".

Ministerul de Externe de la Moscova a respins acuzaţiile Georgiei privind comiterea unui atac cibernetic masiv, informează agenţia RIA Novosti.

"Rusia nu a plănuit şi nu plănuieşte să se implice în niciun fel în afacerile interne ale Georgiei", a declarat Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel