Generalul Valentin Becheru: Dotările Armatei României, la nivelul celorlalte state din NATO

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Exercițiu al Forțelor Terestre Române, sursă foto: MApN
Exercițiu al Forțelor Terestre Române, sursă foto: MApN

General-maior Valentin Becheru, şeful Comandamentului comunicaţiilor şi informaticii, spune că dotările Armatei României sunt la nivelul celorlalte 25 de state participante la exerciţiul de comunicaţii şi informatică "Steadfast Cobalt 2019", care se desfăşoară în aceste zile în ţara noastră

Steadfast Cobalt 2019 - cel mai mare exerciţiu de comunicaţii şi informatică de la nivelul Alianţei Nord-Atlantice - are loc, în perioada 19 mai - 2 iunie, la sediul Centrului 48 comunicaţii şi informatică strategice din Otopeni.

"Ceea ce are Armata României în dotare asigură interoperabilitatea cu celelalte structuri participante, cele 25 de state şi cele 35 de structuri NATO participante la acest exerciţiu. Acesta este considerat cel mai mare exerciţiu NATO de comunicaţii şi informatică, este un exerciţiu tehnic, de evaluare şi testare a interoperabilităţii C4ISR, care se desfăşoară în conformitate cu doctrinele şi procedurile NATO", a spus Valentin Becheru, marţi, într-o conferinţă de presă.

România a mai găzduit acest exerciţiu şi în anul 2016, însă, potrivit şefului Comandamentului comunicaţiilor şi informaticii, tehnologia a evoluat foarte mult.

 

Armata României se adaptează la cerințele și procedurile NATO

 

"În această perioadă de timp, între 2016 şi 2019, datorită evoluţiei care există în domeniu, este necesar să ne păstrăm interoperabilitatea. Lucrurile au evoluat, în momentul de faţă ne adaptăm la cerinţele care sunt conform procedurilor NATO, partea de testare şi evaluare aparţine NCIS Group şi până în momentul de faţă nu avem nicio problemă semnalată din punct de vedere al interoperabilităţii", a mai spus Becheru.

El a arătat că participarea Armatei României la exerciţii are loc pe două paliere - pe de o parte, cu structuri de instruit şi evaluat, cu forţe şi mijloace ce aparţin Comandamentului comunicaţiilor şi informaticii, Comandamentului Apărării Cibernetice, în cadrul modulului destinat asigurării sprijinului CIS pentru Romanian Joint Task Force şi, de asemenea, cu forţe şi mijloace din cadrul Batalionului 45 Comunicaţii şi Informatică, cu o structură care asigură sprijinul CIS a Diviziei Multinaţionale Sud-Est.

 

Exercițiu comun

 

"Exerciţiul este un bun prilej de a se instrui alături de partenerii din Alianţă şi de a creşte nivelul de interoperabilitate tehnică, umană şi procedurală cu structurile similare NATO. Prin perfecţionarea pregătirii militarilor săi şi prin creşterea interoperabilităţii CIS, ca rezultat al exerciţiilor desfăşurate în comun cu o structură NATO, Armata Română îşi consolidează capacitatea de a îndeplini întregul spectru de misiuni ce-i revin pentru descurajarea tuturor acţiunilor ostile şi apărarea teritoriului naţional şi al aliaţilor", a afirmat Becheru.

La conferinţa de presă a participat şi comandantul grupului de sprijin CIS al NATO, general-maior Wolfgang Renner, care conduce exerciţiul.

Exerciţiul ''Steadfast Cobalt'', la care participă peste 1.200 militari români şi străini din 35 de structuri din domeniul sistemelor de comunicaţii şi informatică ale NATO (CIS), are ca scop testarea, verificarea şi validarea interoperabilităţii sistemului C4ISR (Comandă Control Comunicaţii Informatică Informaţii Supraveghere şi Cercetare).

Exerciţiul îşi propune instruirea în comun pentru acordarea suportului multinaţional în operaţiile desfăşurate de NATO şi exersarea procedurilor standard necesare atingerii interoperabilităţii resurselor umane şi tehnice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel