Generalul (r) Gropan a analizat cauzele problemelor militarilor. „Se încearcă aducerea Armatei la remorca politicului”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Militari ai Armatei României, la Brașov, cu prilejul ceremoniilor organizate de 1 Decembrie. Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Militari ai Armatei României, la Brașov, cu prilejul ceremoniilor organizate de 1 Decembrie. Sursă foto: MApN

Articolul 118 din Constituție face câteva referiri fundamentale cu privire la Armata României. Însă e el aplicat în litera legii?

În fiecare an, la data de 8 decembrie, România sărbătorește Ziua Constituției. Fără îndoială că cel mai important articol din legea fundamentală a țării, care face referire la Armata României, este Articolul 118.

Despre Articolul 118 din Constituție a vorbit în exclusivitate pentru DefenseRomania și generalul (r) Nicolae Gropan, în cadrul interviului pe care ni l-a acordat în urmă cu două săptămâni. 

Președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari e de părere că situația actuală în care se află cadrele militare e generată chiar de nerespectarea Articolului 118, fundamental în ceea ce privește Armata României.

Art. 118 – Forţele armate

(1) Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale. În condiţiile legii şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară şi participă la acţiuni privind menţinerea sau restabilirea păcii.

 

Generalul (r) Gropan denunță cauzele situației actuale din rândul militarilor

 

CITEȘTE ȘI: Militarii, fără pensii mărite de la 1 ianuarie 2022? Generalul Gropan: CCR „ține cu dinții” de pensiile magistraților, sacrificând militarii

În ceea ce privește cauzele situației cu care se confruntă personalul militar, atât activ cât și în rezervă, generalul Nicolae Gropan afirmă:

„În primul rând vorbim despre nerespectarea de către decidentul politic, dar și militar a prevederilor Constituției României în general și a Articolului 118 în special, având consecință slăbirea conștientă a rolului și scopului Armatei României ca garant al democrației constituționale”, a precizat generalul (r) Nicolae Gropan.

O altă cauză identificată de președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari este „falia creată conștient între partea activă și cea de rezervă a Armatei României, având drept rezultantă lipsa respectului reciproc și anihilarea caracteristicilor de castă militară” care în opinia generalului român are la bază „disprețul decidentului politic față de militarul român”. 

Dezbinarea dintre militari, dar și neîmplinirea menirii lor de către Curtea Constituțională a României și de către Avocatul Poporului sunt și ele cauze ale situației actuale, în opinia generalului (r) Nicolae Gropan, care a adăugat că toate aceste lucruri se răsfrâng și au consecințe negative asupra capacității de apărare a țării.

 

„Se încearcă aducerea Armatei la remorca politicului”

 

„Din păcate se încearcă aducerea Armatei la remorca unuia sau altuia din partidele politice”, spune generalul (r) Gropan, care a explicat și de ce armata domină copios în sondaje topul încrederii. Spre exemplu, în ultimul barometru dat publicității de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), Armata României e pe primul loc la cota de încredere a populației cu un procent covârșitor de 86.6%.

„Mereu mi-a plăcut să fac diferență clară între Armată ca instituție și anumiți reprezentanți ai ei, temporar decidenți. Armata ca instituție e una de tradiție și de elită a statului român iar ea trebuie respectată ca atare”, a conchis președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari.

CITEȘTE ȘI: Generalul (r) Nicolae Gropan: Armata română a fost „decapitată” de două ori, în 2013 și 2017

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel