Generalul Curtis Scaparrotti: NATO este pregătită să răspundă Rusiei şi să apere Atlanticul

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) îşi va testa la începutul lui noiembrie capacitatea de a opri şi respinge o ofensivă lansată împotriva Norvegiei dinspre Rusia, în cadrul exerciţiilor militare "Trident Juncture", cele mai importante organizate vreodată de NATO de la sfârşitul războiului rece.

Statele Unite și aliații săi din cadrul NATO sunt pregătiți să răspundă unei amenințări din ce în ce mai mari din partea Rusiei, a declarat pentru Sky News, generalul Curtis Scaparrotti, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).

Exerciţiile militare ,,Trident Juncture" din acest an îşi propun în primul rând, să arate Rusiei că NATO îşi respectă angajamentul faţă de apărarea colectivă, iar un atac împotriva unui stat membru reprezintă un atac împotriva organizaţiei. În al doilea rând ,,Trident Juncture 2018" este o demonstraţie de forţă care vine ca răspuns la Vostok 2018, exerciţiul militar organizat cu foarte mult fast de Rusia la mijlocul lunii septembrie.

Generalul Curtis Scaparrotti a declarat pentru Sky News că acest exerciţiu este un semnal pentru Rusia că Alianţa Nord Atlantică respectă principiul apărării colective.

Răspunzând la întrebarea, ce mesaj ar trebui să înţeleagă Moscova prin prezenţa portavionului american de 100.000 de tone USS Harry S. Truman, pentru prima dată din 1987 în Marea Norvegiei, generalul Skaparotti a spus: „Aceasta este o demonstrație a capacității noastre... Suntem pregătiți, instruiți și vom proteja Atlanticul"

Portavionul american UŞŞ Harry S Truman se pregătește să se alăture exercițiului militar NATO ,,Trident Juncture 2018". Prezența portavionului american la un astfel de exerciţiu vine pe fondul creșterii activității submarinelor rusești și a navelor de război în apele internaţionale.

,,Rusia și-a propus să-și sporească prezența și, de asemenea, își modernizează forța și nu este ceva ce aș crede că ar fi neașteptat, dar este ceva la care trebuie să fim atenți", a spus generalul Scaparrotti.

,,Trebuie să continuăm să creștem capacitățile noastre și să ne antrenăm astfel încât să ne păstrăm capacităţile dominante de luptă împotriva războaielor. Forța este modul prin care descurajăm conflictul, iar treaba noastră este să prevenim și să face acest lucru ca o alianță puternică".

Cu 49 de avioane de vânătoare la bord și escortat de alte nouă nave de război americane, UŞŞ Truman va juca un rol important în exercițiu ,,Trident Juncture 2018" care începe pe 25 octombrie în Norvegia, și va dura până pe 7 noiembrie.

Aproximativ 50.000 de militari din toate cele 29 de state membre ale NATO, precum și din Finlanda și Suedia vor participa la acest exerciţiu. În cadrul exerciţiului de anul acesta, statele membre ale Alianţei vor simula un scenariu în care o țară ostilă, să spune Rusia, provoacă un membru al alianței, declanșând activarea articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord.

Articolul 5 este principiul fondator al apărării colective a NATO, ceea ce înseamnă că un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel