Garda de Coastă a Chinei a tras cu tunuri de apă în navele filipineze care realimentau. Incident în Marea Chinei de Sud

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Photo source: SeaNews.com.tr
Photo source: SeaNews.com.tr

Filipinele au acuzat joi paza de coastă chineză că a tras cu tunuri cu apă asupra navelor realimentând personalul militar filipinez din foarte disputata Mare a Chinei de Sud şi au cerut Beijingului "să retragă", notează Agerpres, care citează AFP.

Ministrul filipinez de externe, Teodoro Locsin, a făcut cunoscut că i-a transmis Beijingului "indignarea, condamnarea şi protestul" în legătură cu incidentul care, după cum a afirmat, s-a produs marţi în timp ce navele filipineze se îndreptau spre atolul Second Thomas, în Insulele Spratly disputate de cele două ţări.

"Din fericire, nimeni nu a fost rănit, dar navele noastre au fost nevoite să-şi întrerupă misiunea de realimentare", a explicat Teodoro Locsin pe Twitter, apreciind "ilegal" comportamentul a trei nave chineze care au blocat trecerea şi au tras cu tunuri cu apă.

Ministrul a descris navele filipineze ca "publice", sugerând că sunt nave civile, şi a informat că sunt acoperite de un pact de apărare reciprocă cu Statele Unite.

"China nu are dreptul de a aplica legea în aceste zone şi în jurul lor", a adăugat el, "trebuie să fie atentă şi să se retragă".

Tensiunile din jurul acestei mări bogate în resurse naturale cresc în acest an, după ce sute de nave chineze au fost reperate în apropierea recifului Whitsun disputat, tot în Arhipelagul Spratly.

China revendică aproape întreaga mare, prin care trec în fiecare an mii de miliarde de dolari în schimburi comerciale. Zona este revendicată şi de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

Beijingul ignoră hotărârea din 2016 a unui tribunal internaţional care a considerat fără fundament pretenţiile sale istorice. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel