Furtuna perfectă a unui conflict NATO-Rusia? Polonia nu exclude ca NATO să trimită trupe în Ucraina

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme Patriot olandeze, transportate pe o șosea din Olanda pentru a fi îmbarcate și transportate în Turia în vederea unui exercițiu militar. Foto: NATO
Sisteme Patriot olandeze, transportate pe o șosea din Olanda pentru a fi îmbarcate și transportate în Turia în vederea unui exercițiu militar. Foto: NATO

NATO va răspunde, probabil, cu un atac convențional asupra forțelor ruse din Ucraina, dacă Moscova va folosi arma nucleară pe teritoriul ucrainean, a precizat șeful diplomației poloneze.

 

 

„Lumea va răspunde hotărât – în acord cu SUA – unui posibil atac nuclear în Ucraina, bântuită de Rusia”, a declarat ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, într-un interviu acordat (29.09.2022) postului de radio RMF FM.

Într-o astfel de situație, reacția țărilor NATO ar fi, probabil, cea prezentată de șeful Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite, Jake Sullivan, și anume un răspuns convențional în Ucraina, a explicat șeful diplomației poloneze.

Referitor la intrarea forțelor NATO în Ucraina, ministrul a precizat că acest fapt nu poate fi exclus, dar nu este neapărat necesar, deoarece armele convenționale pot folosite cu aviația sau pot fi lansate anumite rachete adecvate (sol-sol sau de pe nave de luptă – n.r.).

Fostul ministru polonez Radosław Sikorski a făcut mult rău, sugerând că  SUA se află în spatele exploziilor Nord Stream.

Oficialul polonez s-a referit și la tweet-ul postat de fostul ministru polonez de externe, Radosław Sikorski, în care acesta a sugerat că americanii sunt în spatele atacului asupra gazoductelor Nord Stream.

Potrivit lui Zbigniew Rau, poziția exprimată de Sikorski a fost deja folosită de Rusia și a făcut rău Poloniei, deoarece a pus sub semnul întrebării poziția Poloniei de aliat încercat și testat al Statelor Unite și al altor țări NATO. Oficialul polonez a subliniat, totodată, că fostul ministru „a luat-o pe partea greșită”.

„Timpul eliberării vizelor de turist pentru ruși a trecut”.

Polonia - în conformitate cu poziția țărilor UE - nu va accepta cetățeni ai Rusiei care fug de pe teritoriul țării lor, a precizat ministrul Zbigniew Rau. Acesta este un principiu, de la care există două excepții - când sunt probleme umanitare sau când cineva și-a exprimat, anterior și public, atitudinea critică față de regimul rus, în special în ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și este capabil să o documenteze – a explicat ministrul Afacerilor Externe.

 

Donald Trump, negociator?

 

Fostul lider american s-a autopropus miercuri la conducerea unui grup care să negocieze un acord diplomatic cu Rusia. Trump a avertizat că exploziile la conductele Nord Stream ar putea duce la război, într-o postare pe rețeaua sa de socializare - TRUTH.

Zbigniew Rau nu s-a pronunțat referitor la oferta lui Trump, precizând că are nevoie de timp pentru a o cunoaște.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel