Fujian e pe mare. Celui mai nou portavion al Chinei îi vor fi testate sistemele de propulsie și sistemele electrice

Darius Muresan |
Data publicării:
Portavionul chinezesc Fujian, testat în premieră pe mare. Photo source: Screenshot CCTV via China Ministry of Defence
Portavionul chinezesc Fujian, testat în premieră pe mare. Photo source: Screenshot CCTV via China Ministry of Defence

Noul portavion chinez „Fujian”, al treilea și cel mai modern din flota militară a Chinei, își începe miercuri testele pe mare, conform informațiilor furnizate de presa de stat chineză.

Cu numele inspirat de la provincia chineză Fujian, situată în fața insulei Taiwan, „Fujian” se alătură primelor două portavioane, „Liaoning” și „Shandong”.

Nava a părăsit șantierul naval din Jiangnan, situat la est de Shanghai, în jurul orei locale 08:00 (00:00 GMT), conform transmisiunilor de la agenția Xinhua.

Testele, programate să se desfășoare până pe 9 mai, vor avea ca scop principal verificarea fiabilității și stabilității sistemelor de propulsie și a sistemelor electrice, precizează și Agerpres, care citează agenția AFP.

În ultimii ani, China a inițiat o extindere masivă a capacităților sale navale, încercând să-și consolideze influența regională și să conteste sistemul de alianțe al Statelor Unite.

Potrivit analiștilor de la think-tank-ul CSIS din Washington, „Fujian” va fi echipat cu sisteme de decolare mai avansate, permițând forțelor aeriene chineze să efectueze operațiuni cu avioane ce pot transporta încărcături utile mai mari și mai mult combustibil.

„Nava urmează să devină cel mai mare combatant de suprafață al marinei Armatei Populare de Eliberare Chineze și să îmbunătățească semnificativ capacitățile navale ale Chinei”, au scris analiștii de la CSIS.

 

Fujian va intra în serviciu în 2025. China deține trei portavioane

 

2. Grupul de ... (shandong-portavion-china_99236600.jpeg)

Grupul de luptă al portavionului chinez Shandong în timpul unor manevre în Marea Chinei de Sud. Foto: Captură video via Global Times

Beijingul a lansat pe 17 iunie 2023 un portavion de nouă generație, prima astfel de navă proiectată și construită integral în China. Portavionul Type 003, botezat Fujian.

În prezent, China dispune de trei portavioane. Primele două, Liaoning și Shandong, folosesc rampe de lansare clasice pentru a ajuta la decolare, iar cel de-al treilea, Fujian, cel mai modern, este echipat inclusiv cu catapultă electromagnetică. 

Noul portavion Fujian are un deplasament maxim de 80.000 de tone. Analiștii estimează că el ar putea deveni operațional și intra în serviciul Marinei chineze în 2025.

SUA dețin în prezent 11 portavioane care  dau măsura forței uriașe navale impresionante a Marinei americane.

CITEȘTE ȘI: China nu e Rusia. De câte portavioane are nevoie China pentru a bloca complet Taiwanul înainte de a invada terestru insula

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel