FSB ia la puricat conturile internauților ruși

Eduard Pascu |
Data publicării:

Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB, fostul KGB) a cerut unora dintre principalele companii de internet din ţară să-i ofere acces continuu la sistemele lor, relevă site-ul de investigaţii The Bell, citând trei surse de la firmele respective, potrivit Reuters.

Potrivit acestuia, măsura vizează o serie de servicii de internet ruseşti care au fost adăugate pe lista entităţilor obligate să predea datele şi mesajele utilizatorilor lor, la cerere, către organismele de aplicare a legii. Această listă, întocmită de Serviciul federal rus pentru control în domeniul comunicaţiilor, al tehnologiilor informaţionale şi mass-media (Roskomnadzor), conţine peste 200 de entităţi, cum ar fi popularul serviciu de mesagerie Telegram, unele servicii Yandex, reţeaua socială VK şi site-ul publicitar Avito.ru, transmite Agerpres.

Reuters nu a putut confirma imediat informaţiile.

Prin ordinul primit anul trecut, societăţilor de internet li s-a cerut să instaleze echipamente care să le permită angajaţilor FSB acces continuu la sistemele lor de informaţii şi la codurile pentru decriptarea mesajelor utilizatorilor. Companiile de internet care nu s-au conformat cererii FSB riscă să fie blocate.

Reglementarea sporită a internetului în Rusia a atras critici din partea unor politicieni din tabăra opoziţiei şi a declanşat proteste ale activiştilor îngrijoraţi în legătură cu ceea ce, în opinia lor, constituie o prezenţă în creştere a statului în mediul online. În trecut, Rusia a încercat să blocheze accesul la serviciul de mesagerie Telegram, după ce acesta a refuzat să ofere acces FSB la mesajele confidenţiale ale utilizatorilor.

De asemenea, autorităţile ruse au început să-şi concentreze atenţia asupra serviciilor străine de internet, cum ar fi aplicaţia Tinder.

Tinder a declarat anul trecut că a acceptat să fie inclus în registrul Roskomnadzor, dar că nu a divulgat informaţiile personale ale utilizatorilor. The Bell nu precizează dacă aplicaţiei Tinder i s-a ordonat de către FSB să transmită datele şi comunicările utilizatorilor săi. 

Vezi și: Kaspersky s-a alăturat cenzurii internetului în Rusia impusă de legea federală

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel