FSB a identificat o celulă din Daghestan implicată în atentatul de la Crocus, în timp ce Iranul susține că și el că a Informat Moscova despre iminența atacului terorist

Cătălin Costea |
Data publicării:

Potrivit informațiilor furnizate luni, 1 aprilie, de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia, persoanele străine reținute ieri în Daghestan sunt implicate în finanțarea și „oferirea de mijloace teroriste” autorilor atacului terorist de la Crocus Hall.

După cum a anunțat și Comitetul Național Antiterorism (CNA) în cursul zilei de ieri, patru persoane înarmate au fost reținute în timpul unei operații a serviciilor speciale din Daghestan. De la acestea au fost confiscate arme, muniții și un dispozitiv exploziv improvizat gata de utilizare.

În jurul orei 05.30, ora locală, a fost introdus un regim de alertă pentru intervenții antiteroriste în orașul Kaspiysk și în două cartiere ale capitalei Daghestanului, Makhachkala. Zonele afectate de operațiile antiteroriste au fost izolate, iar locuitorii mai multor case au fost evacuați. În timpul acțiunilor, potrivit CNA, Forțele Speciale i-au blocat pe presupușii teroriști, iar în jurul prânzului intervenția s-a finalizat și starea de alertă a fost ridicată.

 

FSB susține că gruparea reținută a sprijinit financiar și logistic atacul de la Crocus

 

„S-a stabilit că militanții reținuți au participat direct la finanțarea și furnizarea de fonduri autorilor actului terorist comis pe 22 martie la sala de concerte de la Crocus Hall din Moscova”, se precizează în raportul FSB citat de agenția TASS. Una dintre persoanele reținute a declarat în timpul interogatoriului că a adus arme de la Makhachkala la Mytishchi pentru teroriștii care au executat atacul, scrie TASS.

În prezent, potrivit serviciului de informații, cei patru străini reținuți pregăteau un atac terorist la Kaspiysk. În Daghestan, aceștia „au efectuat recunoașterea zonei, au creat un dispozitiv exploziv improvizat și au achiziționat arme automate”, susține FSB.

Reamintim că, în cadrul federației Ruse, Republicile Cecenia, Ingușetia și Daghestan sunt majoritar musulmane și au fost în permanență un factor de amenințare teroristă asupra statului rus.

 

Și Iranul a avertizat Rusia înainte de atacul terorist de la Crocus

 

Iranul a avertizat Rusia cu privire la un atac major pregătit de extremiștii islamici în Federația Rusă cu câteva zile înainte de atacul terorist de la Crocus

„Cu câteva zile înainte de atacul din Rusia, Teheranul a împărtășit Moscovei informații privind un posibil atac terorist major în interiorul Rusiei, obținute în timpul interogatoriilor celor arestați în legătură cu exploziile din Iran”, a declarat o sursă citată de Reuters.

Un alt interlocutor al agenției a clarificat că Iranul nu a furnizat informații exacte cu privire la momentul și locul atacului terorist. „Ei [membrii SI] au fost instruiți să se pregătească pentru o operațiune la scară largă în Rusia. Unul dintre teroriștii arestați în Iran a informat că unii membri ai grupării au plecat deja în Rusia”, a descris aceasta situația.

„Întrucât Iranul este de mulți ani ținta atacurilor teroriste, autoritățile iraniene și-au îndeplinit obligația de a avertiza Moscova pe baza informațiilor obținute de la teroriștii arestați”, a confirmat o a treia sursă existența semnalelor transmise autorităților ruse.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre informațiile transmise de Teheran, a declarat că „nu știe nimic despre asta”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel