Frontul din Karabah. Cea mai sângeroasă zi: Zeci de soldați uciși și avioane doborâte

Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook
Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook

Armenii anunță că ieri a fost cea mai crâncenă zi a ciocnirilor dintre Armenia și Azerbaidjan în Nagorno-Karabah. Luptele în regiune au fost reluate în urmă cu aproximativ o săptămână.

Menționăm că ambele părți se acuză reciproc cu privire la atacarea zonelor civile.

Potrivit unui comunicat al forțelor armate din Karabah, citat de Araratonline.com, periodic al Uniunii Armenilor din România, luptele de ieri au fost cele mai crâncene de până acum.

Sursa citată precizează că „ofensiva de ieri a Azerbaidjanului a fost fără precedent prin numărul mare al trupelor (inclusiv speciale) și tehnicii aruncate în luptă, inamicul atacând pozițiile armene  practic cu toate tipurile de arme de care dispune. Dinamica luptelor a fost deosebit de intensă pe direcțiile nord și sud, la fel ca în zilele precedente. Nu s-au înregistrat schimbări esențiale în situația tactic-operativă”. Armenii mai precizează că forțele lor au respins toate atacurile.

CITEȘTE ȘI: Nagorno-Karabah | Serviciile franceze de informaţii: 300 de combatanţi au părăsit Siria pentru a merge la Baku

 

Armenia și Azerbaidjan se acuză reciproc de atacarea zonelor civile

 

Ei acuză Azerbaidjanul că a recurs la bombardarea așezărilor civile, ca urmare a eșecului pe câmpul de luptă. Patru civili și-ar fi pierdut viața.

„Un grup de jurnaliști armeni și străini a fost lovit de un bombardament azer la Martuni, mai mulți armeni și doi corespondenți francezi ai cotidianului Le Monde fiind răniți (unul dintre francezi, în stare gravă, a fost operat la Stepanakert)”, mai precizează sursa citată.

De partea cealaltă, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a acuzat la rândul său forțele armene că au atacat zone civile azere, precizând că au existat și victime. Nu se spune numărul lor, dar Baku a dat asigurări că vor exista represalii.

 

Pierderile de pe frontul din Nagorno-Karabah

 

Potrivit părții armene, azerii ar fi pierdut „39 de unități de tehnică blindată, 4 avioane de atac la sol Su-25, 3 elicoptere de atac Mi-24, 12 drone și circa 830 de militari”. Precizăm că cifrele nu sunt confirmate oficial, numerele fiind puse sub semnul întrebării mai ales în ceea ce privește soldații pierduți.

Erevanul admite pe de altă parte că în luptele de ieri a pierdut 54 de soldați armeni iar un număr mare au suferit răni.

„De la începutul ofensivei azere din 27 septembrie, au fost uciși 158 de militari și 7 civili armeni, cărora li se adaugă circa 200 de răniți”, mai precizează sursa citată.

Amintim că pe fondul tensiunilor din Nagorno-Karabah, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat azi că va discuta cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan căruia îi va cere ”explicații” în ceea ce privește ingerința unor grupuri jihadiste în conflict. 

Franța, care este este copreședinte împreună cu Rusia și SUA în Grupul OSCE de la Minsk în ceea ce privește remedierea conflictului din Nagorno-Karabah, prin vocea președintelui Macron, și-a declarat solidaritatea cu Armenia, fapt ce a stârnit o reacție diplomatică puternică în Turcia, Ankara acuzând Parisul că statutul de negociator în Grupul de la Minsk e incompatibil cu poziția părtinitoare franceză.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel