Fregata franceză Bretagne monitorizează fregata rusă „Amiral Gorshkov”, înarmată cu rachete hipersonice

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Fregata „Amiral Gorșkov” din Forțele Navale ale Rusiei, având la bord rachete hipersonice 3M22 „Zircon”
Fregata „Amiral Gorșkov” din Forțele Navale ale Rusiei, având la bord rachete hipersonice 3M22 „Zircon”

Pe 4 ianuarie, fregata „Amiral Gorșkov” din Forțele Navale ale Rusiei, având la bord rachete hipersonice 3M22 „Zircon”, a plecat de la baza navală Severomorsk a Flotei de Nord pentru o misiune în Oceanul Atlantic [și, posibil, în Marea Mediterană și în Oceanul Indian].

La ceremonia de plecare a navei de luptă a asistat chiar președintele Rusiei, Vladimir Putin.

„Așa cum am spus deja, nu există echivalent în nicio țară din lume”, a declarat președintele Putin, cu această ocazie. „Sunt sigur că astfel de arme puternice vor proteja în mod fiabil Rusia de potențiale amenințări externe. Acest lucru va ajuta la asigurarea intereselor naționale ale țării noastre”, a adăugat el.

„Zircon” este o rachetă hipersonică de croazieră care, conform datelor disponibile, are o rază de acțiune de până la 1.500 de km. Atinge o viteză maximă de 9 Mach (3,1 km/s) și zboară la o altitudine medie de 28 de km. Fregata  „Amiral Gorșkov” are 16 celule din care se lansează rachetele „Zircon”, care pot fi echipate cu focoase convenționale de 300 – 400 kg sau nucleare cu o putere mai mare de 200 de kilotone.

Înarmată cu o încărcătură atât de prețioasă, fregata se deplasează, totuși, neescortată de o altă navă de luptă de suprafață, care să îi asigure o anumită protecție în Oceanul Atlantic, controlat și monitorizat permanent de forțele NATO. Desigur nu este exclus ca fregata să fie însoțită de un submarin, dar astfel de informații nu se fac publice.

Nava își asigură singură apărarea antiaeriană cu complexul Redut cu 32 de tuburi de lansare (considerat superior sistemului S-300 Fort de pe crucișătorul scufundat Moscova), lansatoare portabile ”Igla” sau ”Verba” și cu două sisteme de artilerie tip ”Palash” calibru 30 mm. Pentru lupta cu navele de suprafață și submarinele, fregata este echipată cu rachete antisubmarin PLRK și torpile Paket-NK  (opt tuburi lanstorpilă). Un tun automat (30 lovituri/minut) de calibru 130 mm completează arsenalul navei.

De asemenea, echipajul fregatei „Amiral Gorșkov” nu are de ce să se teamă, deoarece Rusia nu este în război cu NATO, deși propaganda rusă susține intens acest lucru cu referire la războiul din Ucraina.

Înainte de a intra în atenția Forțelor Navale franceze, fregata Gorșkov a fot monitorizată, mai întâi, de Norvegia, iar ulterior de Marea Britanie. Marina Regală norvegiană a urmărit-o cu aeronavele de patrulare maritimă P3C Orion atunci când a trecut prin Marea Norvegiei. Printre fotografiile realizate cu această ocazie, se observă că litera „Z”, simbol al operației rusești în Ucraina, a fost pictată pe unul dintre compartimentele fregatei.

Pe măsură ce nava rusă și-a continuat drumul prin Marea Nordului și Canalul Mânecii, Marina Regală britanică a preluat monitorizarea, prin fregata HMS Portland.

Pe 12 ianuarie, fregata „Amiral Gorshkov” a ajuns în Oceanul Atlantic, iar fregata multi-misiune [FREMM] ”Bretagne”, plasată sub comanda NATO, a fost desemnată să însoțească vasul rusesc, care tranzita Golful Biscaya. A fost solicitată și o aeronavă de patrulare maritimă Atlantic-2, a precizat Prefectura Maritimă a Atlanticului, pe contul său de Twitter.

Spania va prelua monitorizarea fregatei rusești, despre care „NATO crede că va intra în Mediterana prin strâmtoarea Gibraltar. Acesta este motivul pentru care Statul Major spaniol al Apărării a pregătit o operațiune militară care va fi activată pe măsură ce nava se va apropia de Spania, dacă aceste prognoze se vor adeveri”, a informat cotidianul El Debate, pe 14 ianuarie, citat de publicația franceză Zone Militaire.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel