Fratele mai mic a furat startul: În Belarus a început o verificare a structurilor militare dotate cu arme nucleare tactice

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul Forțelor Armate ale Republicii Belarus, a început, pe 07.05.2024, o verificare a nivelului de pregătire pentru luptă al forțelor și mijloacelor destinate pentru “livrarea” armelor nucleare tactice.

După cum a informat agenția de presă rusă Interfax, ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat că verificarea inopinată a purtătorilor de arme nucleare nestrategice, în timpul căreia va fi desfășurată întreaga gamă de activități, de la planificarea, pregătirea și executarea loviturilor cu arme nucleare tactice, este executată în conformitate cu ordinul comandantului suprem al Forțelor Armate, președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko.

“Verificarea va fi efectuată în limitele de timp stabilite de comandantul suprem. Pe parcursul acesteia, va fi desfășurată întreaga gamă de activități, de la planificarea, pregătirea și executarea loviturilor cu arme nucleare tactice”, a precizat Khrenin, citat de Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

“În vederea îndeplinirii de misiuni potrivit destinației, au fost alertate un divizion de rachete operativ-tactice Iskander și o escadrilă de avioane Su-25”, a menționat ministrul apărării al Republicii Belarus.

Comentariul autorului: Verificarea aflată în curs de desfășurare în cadrul Forțelor Armate ale Republicii Belarus a început la numai o zi după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în viitorul apropiat, va fi executat un exercițiu al Forțelor Nucleare Nestrategice. La acesta vor participa mari unități de rachete din Regiunea Militară Sud, sprijinite de Flota din Marea Neagră și aviația dislocată în zona de responsabilitate.

După cum au menționat liderii ruși, exercițiul este asociat cu declarațiile unui număr de reprezentanți occidentali, care și-au exprimat intențiile de a trimite contingente militare în Ucraina. Acesta are ca scop menținerea pregătirii personalului și a echipamentelor militare pentru întrebuințarea în luptă a armelor nucleare tactice, pentru a răspunde și a asigura necondiționat „integritatea teritorială și suveranitatea statului rus, pe fondul provocărilor și amenințărilor împotriva Federației Ruse”.

Trebuie menționat faptul că armele nucleare tactice de pe teritoriul Republicii Belarus aparțin, de fapt, Federației Ruse, fiind dislocate în cursul anului 2023. Acestea sunt destinate pentru apărarea Statului Unional format de cele două state și nu vor putea fi întrebuinațe fără acordul părții ruse. Înainte de dislocarea armamentului nuclear în

Republica Belarus, militarii au fost pregătiți pentru întrebuințarea acestuia, urmând cursuri de pregătire specială în Federația Rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel