Franța speră totuși să vândă submarine Australiei. După ce a ratat „contractul secolului” Parisul încearcă să vândă submarine convenționale

Darius Muresan |
Data publicării:
Submarinul Suffren din clasa Barracuda. Sursă foto: Forțele Navale Franceze
Submarinul Suffren din clasa Barracuda. Sursă foto: Forțele Navale Franceze

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat că încă este valabilă opţiunea Australiei de a achiziţiona submarine convenţionale franceze, informează Agerpres, care citează Reuters. 

Aflat la Bangkok la o reuniune a Coordonării Economice Asia-Pacific (APEC), el a fost întrebat despre oferta Franţei de a furniza submarine cu propulsie diesel. "Se ştie, este încă deschisă", a răspuns preşedintele.

Contractul, care potrivit presei vizează patru submarine, este considerat potrivit Reuters un premiu pentru industria de apărare franceză, după ce Australia s-a retras anul trecut dintr-un acord mult mai mare şi mai sensibil strategic referitor la submarine nucleare. Anularea afacerii de miliarde de dolari de către Australia a dus la o înrăutăţire fără precedent a relaţiilor bilaterale cu Franţa, reaminteşte agenţia.

Franța ar fi trebuit să vândă Australiei 12 submarine nucleare, un model modificat al clasei Barracuda. Australia s-a retras din contract după aproximativ 5 ani, după ce costul programului s-a dublat și a ajuns la aproximativ 50 de miliarde de dolari.

În locul submarinelor franceze, guvernul de la Canberra a preferat unele cu tehnologie americană şi britanică, în cadrul pactului militar cunoscut sub acronimul AUKUS între Australia, Regatul Unit şi SUA.

În vară, Macron a convenit cu noul premier australian Anthony Albanese să treacă peste acest episod şi să se concentreze asupra unor "noi proiecte", inclusiv eventuale parteneriate strategice în domeniile energiei sau apărării.

Noul guvern australian condus de laburişti a ajuns în iunie la un acord de compensaţii în valoare de 555 de milioane de euro pentru rezilierea contractului cu Franţa. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel