Franţa şi Rusia vor livra împreună ajutor umanitar în Siria

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Franţa şi Rusia vor livra în premieră împreună ajutor umanitar în Siria, cu destinaţia Ghouta de Est, fostă enclavă rebelă recucerită în aprilie de regimul lui Bashar al-Assad, a anunţat preşedinţia franceză într-un comunicat comun cu Rusia, relatează AFP.

Un avion cargo rus a ajuns vineri, la sfârşitul după-amiezii, la Châteauroux (în centrul Franţei) pentru a încărca 50 de tone de material medical şi de produse de primă necesitate furnizate de Franţa, au constatat un fotoreporter şi un cameraman al AFP la faţa locului.

"În cadrul rezoluţiei 2401 a Consiliului de Securitate al ONU, acest proiect are drept obiectiv să permită un acces mai bun al ajutorului la populaţiile civile", se menţionează în comunicatul comun.

Avionul urma să decoleze în cursul serii de la Châteauroux spre baza aeriană rusă de la Hmeinim, în vestul Siriei, a precizat Ministerul francez al Afacerilor Externe.

Această operaţiune umanitară comună este o premieră între Rusia, care a acordat ajutor militar preşedintelui Assad din 2015, şi o ţară occidentală.

Ajutorul urmează să fie distribuit începând de sâmbătă, sub supervizarea Biroului de coordonare a afacerilor umanitare al ONU, informează aceeaşi sursă

"Asistenţa umanitară este o prioritate absolută. Ea trebuie furnizată în conformitate cu principiile umanităţii, neutralităţii, imparţialităţii şi independenţei - pe întreg teritoriul sirian fără excepţie, unde dreptul umanitar trebuie respectat pe deplin", se menţionează în comunicatul comun.

Franţa a obţinut "garanţii" din partea Rusiei că regimul nu va obstrucţiona transportul de ajutor, aşa cum face frecvent cu convoaiele ONU, pentru a evita orice "recuperare politică" şi orice "deturnare" a materialului transportat, a precizat Quai d'Orsay.

"Ruşii au intervenit de o manieră foarte hotărâtoare pentru ca autorizaţiile să fie obţinute" şi ca ajutorul să fie transportat "în intervale decente", a adăugat sursa citată.

În martie-aprilie 2018, un baraj de foc al regimului s-a abătut asupra enclavei rebele din Ghouta de Est, în apropiere de Damasc, asediată timp de cinci ani, obligând grupurile rebele izolate şi slăbite să accepte unul după altul acordurile pregătite de Rusia.

Peste 1.700 de civili au fost ucişi în aceste două luni. Potrivit militarilor ruşi, peste 160.000 de persoane, combatanţi şi civili, au fost evacuaţi din regiune.

Citeşte şi: Moscova doreşte o cooperare cu Washingtonul pentru revenirea refugiaţilor în Siria

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel