Franța își tehnologizează Armata. Lunetiștii vor avea montate pe arme calculatoare balistice. Precizia tragerii - îmbunătățită cu 25%

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Lunetist din cadrul Armatei franceze. Foto: Raids.fr
Lunetist din cadrul Armatei franceze. Foto: Raids.fr

Lunetiștii francezi vor folosi calculatoare balistice montate pe arme pentru a-și ajusta tragerile.

Minicomputerele de numai 400 de grame sunt produse de compania belgiană FN Herstal care, prin acest contract, primește prima sa comandă majoră pentru calculatoare balistice FN Elity destinate trupelor franceze.

La începutul anului 2022, Laboratorul de luptă al Forțelor Terestre Franceze, o structură creată cu scopul de a stimula inovația în cadrul armatei franceze, a achiziționat un prim lot de calculatoare FN Elity și a inițiat o fază de testare cu unități franceze compuse din lunetiști și alți trăgători desemnați.

Această fază, care a durat câteva luni, a permis trăgătorilor să testeze și să evalueze cu succes calculatorul balistic pe diverse platforme de arme: puști de calibru 12,7 mm și puști cu lunetă de tipurile PGM și FN SCAR-H PR. 

 

Calculatoarele balstice îmbunătățesc precizia tragerii cu 25%

 

Minicomputerul produs de FN Herstal îmbunătățește considerabil performanța trăgătorului, reducând timpul de „detecție-neutralizare” cu 40%, îmbunătățind precizia tragerii cu 25% și ușurând cu 6 kilograme echipamentul purtat de lunetişti, potrivit unui comunicat de presă, din 7 februarie, al companiei belgiene.

„Acest prim proiect de inovare realizat cu compania FN Herstal a mers deosebit de bine, în principal datorită colaborării excelente dintre Laboratorul francez de luptă și producătorul belgian”, a precizat compania.

 

Cum funcționează calculatorul balistic FN Elity

 

3. Calculator... (calculator-balistic-fn-elity_94560200.jpg)

2. Calculator... (lunetist-sniper-calculator-balistic_40354100.jpg)

Calculator balistic FN Elity, montat pe o armă sniper. Foto: FN Herstal

Calculatorul balistic FN Elity este echipat cu un ecran OLED și un telemetru laser care poate măsura distanța până la o țintă de înălțimea unei persoane aflate la maximum 1.750 de metri.

Țintele pot fi vizualitate atât în spectrul vizibil cât și în infraroșu. Este echipat cu senzori de mediu (măsurarea temperaturii, presiunii și umidității) și de stare (înclinare cu 90 de grade, înclinare mai mică de 90 de grade, busolă digitală).

Funcționează cu software-ul special de calcul balistic de la ApexO, care este folosit pentru a calcula, în timp real, corecțiile de tragere necesare trăgătorului.

FN Herstal este cel mai mare exportator de arme militare de calibru mic din Europa. Compania este deținută de guvernul regional al Valoniei prin intermediul holdingul Herstal Group. Alte active ale Grupului Herstal mai sunt Browning Arms Company și US Repeating Arms Company (Winchester), precum și FN America - filiala americană a FN Herstal. Pe lângă acestea, mai are o unitate de producție cu sediul în Marea Britanie - FNH UK.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel