Franța își recheamă ambasadorii din SUA și Australia. Scandal diplomatic de proporții după ce Parisul a pierdut „contractul secolului” pe submarine

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarinul HMAS Collins. Sursă foto: Forțele Navale Regale Australiene
Submarinul HMAS Collins. Sursă foto: Forțele Navale Regale Australiene

Franța a anunțat că și-a rechemat ambasadorii din Statele Unite ale Americii și Australia ca urmare a deciziei australienilor de a rupe contractul cu Naval Group și a construi submarine nucleare americane. Decizia adâncește o criză diplomatică uriașă între Paris și Washington. Franța a pierdut un contract de aproximativ 40 de miliarde de dolari în baza căruia ar fi trebuit să construiască 12 submarine pentru Australia.

Decizia Australiei a venit după ce în prealabil constructorul francez Naval Group a mărit costul programului, acesta aproape dublându-se, iar procentul de implicare în program al industriei din Australia a fost redus substanțial. 

Această decizie a sârnit furia Franței care a acuzat SUA și Australia. Parisul se consideră „înjunghiat pe la spate” și a denunțat practicile administrației Biden, similare cu cele ale administrației precedente - Trump.

 

Scandal diplomatic de amploare între Franța și SUA. La solicitarea lui Macron, ambasadorii francezi din SUA și Australia sunt rechemați la Paris după ce francezii au pierdut „contractul secolului”

 

Imediat după decizia Australiei de a rupe contractul gigant cu Naval Group, Franța a demarat o ofensivă diplomatică împotriva SUA și Australiei. 

Decizia de azi e punctul culminant: Franța și-a rechemat ambasadorii din SUA și Australia. Cei de la New York Times precizează, citând Ministerul de Externe de la Paris, că decizia vine de la cel mai înalt nivel al Palatului Élysée. Emmanuel Macron, președintele Republicii, potrivit sursei citate, a solicitat ca ambasadorii francezi din Statele Unite ale Americii și Australia să se întoarcă imediat la Paris pentru consultări.

Ca represalii, Franța deja anulase o seară de gală care era programată la Washington.

Ministerul de Externe de la Paris a subliniat că „decizia excepțională” a Franței de a-și rechema ambasadorii indică gravitatea acțiunii Australiei.

Amintim că Australia a rupt contractul de aproximativ 40 de miliarde de dolari cu Franța pentru submarine convenționale și a decis să se orienteze spre submarine nucleare americane. 

Decizia vine ca urmare a nașterii noii alianțe în Indo-Pacific dintre Australia, Marea Britanie și SUA - Alianța AUKUS.

AUKUS este o nouă alianță formată din Australia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii care vizează securizarea regiunii Indo-Pacific.

În prealabil, Australia urmărește înlocuirea submarinelor sale din clasa Collins. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel