Franța instalează pe elicopterele Tiger rachete aer-sol MBDA

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ministrul francez al forțelor armate Florence Parly a anunțat că MBDA urmează să dezvolte viitorul program de rachete tactice aer-sol (MAST-F) ca armament principal al armatei franceze pentru elicopterul de luptă Tiger.

MBDA a fost selectată după ce a propus Direcției Generale a Armamentului conceptul său MHT/MLP (rachetă de altitudine/rachetă cu rază lungă de acțiune) care se bazează pe tehnologii din gama medie MMP, prima rachetă de generația a 5-a care a intrat în serviciu în întreaga lume. Arhitectura sa modulară permite integrarea ușoară a MHT/MLP pe o varietate de platforme de luptă terestre sau aeriene, în afară de elicopterele Tiger.

Noile modele de rachete aer-sol au o eficiență operațională ridicată. Acestea cântăresc cu 20% mai puțin decât alte rachete din categoria sa, iar elicopterele Tiger pot transporta până la opt rachete în configurația de luptă. Exploatarea acestei economii de greutate îi scade consumul elicopterului și prelungește prezența pe front, transmite defense-aerospace.

MHT/MLP are o autonomie de peste 8 km, chiar și atunci când este lansată de pe un aparat de zbor aflat la altitudine mică. Focosul poate anihila o mare varietate de ținte, de la tancurile de luptă moderne până la infrastructură de luptă întărită. Rachetele pot fi folosite atât ziua cât și noaptea, inclusiv în modul BLOS ( dincolo de linia de vizibilitate), cu o transmisie de date bidirecțională care trimite imagini către operator. Echipajul Tiger poate folosi aceste imagini pentru a alege punctul de impact al rachetei sau pentru a selecta o nouă țintă în zbor, făcând astfel ca arma să fie potrivită pentru situațiile în schimbare de pe câmpul de luptă.

Directorul MBDA, Eric Béranger, a declarat că „Racheta MHT/MLP combină noile tehnologii, dezvoltate cu sprijinul DGA, cu componentele încercate și testate ale MMP fiind astfel în topul rachetelor tactice terestre de luptă din prezent. Oferă o flexibilitate de utilizare, minimizând în același timp riscurile de dezvoltare. Programul MHT/MLP va contribui pe deplin la obiectivele de autonomie strategică stabilite de Franța și Uniunea Europeana."

MBDA este singurul grup european capabil să proiecteze și să producă rachete și sisteme de rachete care să corespundă întregii game de necesități operaționale actuale și viitoare ale celor trei categorii de forțe armate (terestre, maritime și aeriene). Cu o prezență semnificativă în cinci țări europene și în SUA, MBDA a realizat în 2018 venituri de 3,2 miliarde de euro cu o listă de comenzi de 17,4 miliarde de euro. MBDA este deținută în comun de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).

Citește și: MBDA. Cifra de afaceri a producătorului de rachete, în creștere pentru al șaselea an consecutiv

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel