Franța concurează cu Rafale împotriva F-16 în oferta pentru Ucraina. Parisul crede că poate câștiga „acest fost bastion al industriei rusești”

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Rafale, sură foto: Dassault Aviation
Rafale, sură foto: Dassault Aviation

Zvonurile cu privire la programul de înzestrare al Ucrainei cu aeronave de vânătoare prind contur. După ce toată presa de specialitate a scrs că Lockheed Martin urmează să ofere Kievului avioane F-16.

Așa cum a scris și DefenseRomania, totul a început după ce săptămâna trecută a avut loc una dintre cele mai importante expoziţii de armament şi tehnică militară, intitulată ’’Arme și Securitate - 2021”.

Printre participanţii la acest eveniment a putut fi regăsită şi compania americană Lockheed Martin care a prezentat mai multe machete ale unor avioane F-16. Acest lucru a dat naştere cu uşurinţă speculaţiilor că Lockheed Martin propune la vânzare pentru Ucraina avioane de luptă F-16 Block 70/72.

Informaţiile nu sunt confirmate de surse oficiale ucrainene – cum ar fi ministerul apărării – dar se presupune că Lockheed Martin a propus spre vânzare Ucrainei avionul de luptă multi-rol F-16 Block 70/72.

Potrivit presei de specialitate, Lockheed Martin ar fi dispusă să ofere Ucrainei atât avioane noi, cât şi servicii de mentenanţa şi pachet de modernizare pentru avioane de luptă second hand - asta dacă Kievul optează şi pentru o astfel de achiziţie.

 

Franța oferă Ucrainei avioane Rafale în „acest fost bastion al industriei sovietice”

 

Potrivit site-ului de specialitate francez Opex360, care citează Intelligence Online, Franța intenționează să ofere Rafale Ucrainei.

Președintele francez cred în șansele Rafale de a câștiga în acest fost bastion al industriei de apărare rusești. Iar Parisul are un avantaj”, scrie sursa citată. E vorba de un avantaj financiar oferit Ucrainei capabil să susțină un asemenea contract prin efectuarea plății după înzestrare și nu înainte.

Cei de la Opex360 precizează că contractul pentru avioane de înzestrare al Ucrainei se va ridica la aproximativ 7.5 miliarde de dolari. 

Programul e menit să înlocuiască mai multe modele sovietice de aeronave aflate sub comanda Ucrainei. Este vorba despre aeronave MiG-29, Su-27, Su-25, su-24M și Su-24MR. 

Totuși, trebuie menționat faptul că aceste „oferte” sunt speculații, nu sunt confirmate de vreo sursă oficială. Cert e că Ucraina nu stă deloc bine în ceea ce privește forțele aeriene iar un proces de modernizare și înzestrare este urgent. 

În orice caz, indiferent ce va alege, Ucraina va deține în viitorul apropiat, cu siguranță, aeronave moderne occidentale, ceea ce va fi o adevărată revoluție pentru Forțele Aeriene Ucrainene ancorate în aviația militară sovietică.

Din perspectiva alegerii, în cazul în care Ucraina va opta pentru o licitație, așa cum precizează francezii, e totuși greu de crezut că americanii vor fi „învinși”. E suficient de amintit sprijinul financiar pe care SUA îl acordă Ucrainei din 2014 încoace de la agresiunea rusă împotriva statului nostru vecin. 

Amintim că o nouă tranşă de asistenţă militară în valoare de 150 de milioane de dolari, a fost alocată de SUA către Ucraina în urmă cu aproximativ două săptămâni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel