Franța avertizează în criza submarinelor: Australia face un salt în necunoscut și își abandonează suveranitatea

Tudor Curtifan / 07 oct 2021 / 09:23
Submarinul francez Suffren, clasa Barracuda. Sursă foto: AGASM - Association Generale des Amicales de Sous-Mariniers
Submarinul francez Suffren, clasa Barracuda. Sursă foto: AGASM - Association Generale des Amicales de Sous-Mariniers

Șeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a făcut noi declarații cu privire la criza submarinelor generată de decizia Australiei de a rupe un contract cu Franța pentru submarine convenționale și a opta pentru submarine nucleare după ce s-au pus bazele noii alianțe din Pacific dintre Australia, SUA și Marea Britanie.

Ministrul de externe francez a atenționat Australia că decizia de a achiziționa submarine nucleare este „un salt în necunoscut” iar australienii au „abandonat suveranitatea” întrucât vor depinde de SUA. Jean-Yves Le Drian a mai precizat și că ambasadorul Franţei în Australia, care fusese rechemat la Paris după anularea contractul, va reveni la Canberra.

'I-am cerut de acum ambasadorului nostru să revină la Canberra', a declarat Le Drian într-o audiere legată de criza submarinelor în faţa comisiilor de afaceri externe şi de apărare din Adunarea Naţională, potrivit Agerpres, care citează agenția AFP.

Ministrul nu a precizat la ce dată va reveni la post ambasadorul Jean-Pierre Thébault, dar anunţul a fost salutat de guvernul australian.

„Ar fi multe de spus atât despre abandonarea de suveranitate pe care o reprezintă acest program, cât şi despre saltul în necunoscut pe care îl constituie pentru australieni alegerea de a recurge la o tehnologie pe care nu o stăpânesc, pe care nu o vor stăpâni în viitor şi care îi lasă, aşadar, în întregime la latitudinea evoluţiilor politicii americane”, a comentat el.

În opinia ministrului francez, Australia a 'ales securitatea, justificată de agravarea tensiunilor actuale cu China, în detrimentul suveranităţii'.

'Doresc ca partenerul nostru australian să nu descopere în viitor că le va fi sacrificat pe ambele', a mai spus şeful diplomaţiei franceze. 

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat recent un parteneriat strategic numit AUKUS pentru a contracara China, parteneriat ce prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei, o decizie prin care Franţa pierde un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei, din clasa Barracuda, ce ar fi trebuit fabricate de Naval Group.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy