Franța are 'Planul B pentru avionul viitorului': Francezii spun că pot construi singuri un avion de generația a VI-a

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Concept al proiectului SCAF, viitorul avion european de generația a VI-a. Sursă foto: Airbus
Concept al proiectului SCAF, viitorul avion european de generația a VI-a. Sursă foto: Airbus

Proiectul pentru viitorului avion de vânătoare european - programul ''New Generation Fighter'' (NGF), principala componentă a Sistemului de luptă aeriană al viitorului (SCAF) - întâmpină dificultăți.

Publicația noastră a scris de vineri că există neînțelegeri între companiile din statele implicate cu privire la responsabilitățile și sarcinile din cadrul ambițiosului proiect.

Franţa, Germania şi Spania, statele implicate, speră să valideze înaintea alegerilor legislative germane din septembrie contractele industriale de studiu.

 

Francezii recunosc că există probleme în ceea ce privește programul

 

Franţa şi-a asumat de la început poziţia de lider pentru SCAF, în timp ce Germania va juca acelaşi rol în proiectul tancului viitorului. 

Pe lângă aspectul finanțării și a faptului că Berlinul ar dori să dețină controlul programului, un alt punct divergent este repartizarea sarcinilor cu o treime pentru fiecare dintre cele trei ţări, respectiv o treime Dassault şi două treimi pentru unităţile Airbus din Germania şi Spania.

Programul este condus de francezii de la Dassault Aviation. Eric Trappier, directorul general al companiei Dassault Aviation, citat de Defense News, admite că proiectul se află în faza de integrare a Spaniei și a furnizorilor suplimentari. Iar implicarea industriei spaniole avantajează Airbus care reprezintă și Germania și Spania. Însă Trappier spune că Dassault a făcut un compromis și „am acceptat și acest lucru”. Ce nu vrea sub nicio formă Dassault e să cedeze domenii sensibile sau strategice, în care compania franceză consideră că are un avans tehnologic.

Dezvoltarea acestui program amintește de Eurofighter care a întâmpinat și el greutăți.

 

Franța are „Planul B”. Industria franceză are toate „ingredientele” pentru a construi singură un avion de vânătoare de generația a VI-a

 

Potrivit sursei citate, Trappier spune că Dassault „încă crede în acest program” care urmărește dezvoltarea unui avion european de generația a VI-a la un cost rezonabil, dar gigantul francez „are un Plan B”. 

Iar așa-zisul „Plan B” este ca Franța să construiască singură „avionul european al viitorului”. În acest sens Trappier a subliniat că din punct de vedere tehnologic Dassault „știe cum să construiască” asemenea aeronave, iar industria franceză are toate componentele pentru a finaliza singură proiectul. Compania Safran produce motoare, Thales componente radar și electronice iar MBDA e unul din liderii mondiali în ceea ce privește construcția de rachete.

Proiectul SCAF are ca obiectiv înlocuirea avioanelor Rafale și Eurofighter în jurul anului 2040. Totodată, se dorește ca acest proiect să asigure faptul că industriile de apărare ale statelor implicate rămân la cel mai înalt nivel tehnologic.

Miza acestui program-cheie de cooperare în sectorul european al apărării este una strategică pentru cele trei ţări. Ele trebuie să-şi înlocuiască la orizontul anului 2040 avioanele Rafale şi Eurofighter şi să se asigure că industriile lor militare rămân la cel mai înalt nivel tehnologic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel