Franţa a negat că a vândut Egiptului echipament militar utilizat împotriva populaţiei civile

S.I. Catalin |
Data publicării:
ministrul francez al apărării, Florence Parlyv
ministrul francez al apărării, Florence Parlyv

Franţa a afirmat miercuri că nu vinde Egiptului decât arme destinate forţelor sale armate şi că nu poate fi trasă la răspundere pentru utilizarea lor de către forţele de securitate interne împotriva civililor.

,,Este vorba despre armament destinat forţelor armate, nu forţelor de securitate", a declarat ministrul apărării Florence Parly în cadrul unei audieri privind bugetul pe 2019 în faţa Comisiei de afaceri externe şi de apărare a Senatului, relatează AFP.

,,Dacă Egiptul a folosit aceste materiale care au fost exportate în urmă cu multă vreme, respectiv vehicule care erau produse de Renault Trucks, împotriva populaţiei civile, acesta nu a fost obiectivul nostru", a adăugat ea.

Amnesty International a acuzat marţi Franţa că a continuat să vândă Egiptului echipamente militare în pofida utilizării de blindate franceze de tip Sherpa şi MIDS pentru a trage asupra manifestanţilor între 2012 şi 2015.

Franţa riscă să se vadă acuzată de "complicitate în criza drepturilor omului cu care se confruntă în prezent Egiptul", estimează ONG-ul.

,,Nu facem nimic contrar angajamentelor care au fost luate de Franţa, le respectăm", a replicat Florence Parly. "Ceea ce miniştrii europeni au decis în 2013 a fost să refuze să vândă Egiptului arme care ar putea fi utilizate de forţele de securitate internă pentru a asigura reprimarea populaţiei civile", a precizat ea.

Potrivit Amnesty, Franţa, precum şi Germania, Bulgaria, Cipru, Spania, Ungaria, Italia, Polonia, Cehia, România, Marea Britanie şi Slovacia ignoră această directivă europeană.

"Ceea ce este adevărat este că avem cu Egiptul o relaţie de cooperare, de asemenea o relaţie puternică în termeni de export de armament", a adăugat ministrul, estimând aceste vânzări la 4 miliarde de euro.

Întrebată şi despre oportunitatea de a continua vânzările de arme către Arabia Saudită, foarte criticată în chestiunea drepturilor omului, în special după dispariţia jurnalistului disident Jamal Khashoggi, Florence Parly a reiterat că aceste exporturi sunt "foarte bine reglementate" şi a subliniat importanţa lor pentru economia franceză.

,,Aceste vânzări de arme fac obiectul unei analize aproape la milimetru (...) care ţine cont de criterii foarte numeroase, printre care natura materialelor exportate, respectarea drepturilor omului, menţinerea păcii şi stabilităţii regionale", a răspuns ea.

,,Ele contribuie, de asemenea, la autonomia noastră strategică (...) Din ce în ce mai mult, baza noastră noastră industrială şi de apărare are nevoie de aceste exporturi de armament", a adăugat ea.

,,Nu se poate face complet abstracţie de impactul pe care toate astea îl au asupra industriilor noastre de apărare şi a locurilor de muncă", a subliniat ea.

ONG-uri internaţionale, printre care Amnesty International, denunţă vânzările de armament francez cu destinaţia Arabia Saudită şi Emiratele Unite, acuzând Franţa că încalcă dreptul umanitar în Yemen, unde acţionează militar din 2015.

Parisul dă asigurări că armele franceze vândute celor două ţări nu sunt utilizate împotriva populaţiei civile în conflictul yemenit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel