Franța a cerut Australiei compensații pentru a restabili relația bilaterală după ce Naval Group a pierdut contractul gigant pentru submarine Barracuda

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut joi o convorbire telefonică cu premierul australian Scott Morrison şi i-a cerut acestuia compensaţii pentru a restabili relaţia bilaterală după ce Australia a reziliat un important contract de achiziţie a unor submarine produse de Franţa, relatează Agerpres, care citează agenţiile AFP şi EFE, menţionând un comunicat al preşedinţiei franceze.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au negociat un pact militar pentru a contracara China. În urma încheierii acestei alianţe, anunţate luna trecută sub numele de AUKUS, Australia s-a angajat să cumpere submarine americane cu propulsie nucleară şi, prin urmare, a anulat un contract semnat cu Franţa pentru achiziţia a 12 submarine convenţionale din clasa Barracuda, contract al cărui întreg pachet s-a majorat substanțial, ajungînd la circa 56 de miliarde de euro.

Franţa a reacţionat vehement după această decizie, şi-a rechemat ambasadorul de la Washington - revenit între timp la post după o discuţie telefonică a preşedinţilor Emmanuel Macron şi Joe Biden -, iar ministrul Le Drian a acuzat SUA de ''o lovitură pe la spate''.

Conform lui Macron, decizia autorităţilor de la Canberra a ''rupt relaţia de încredere'' între Franţa şi Australia şi, în opinia sa, acum guvernul australian ar trebui ''să propună acţiuni concrete'' prin care să-şi demonstreze voinţa de a ''redefini bazele'' acestei relaţii şi de a continua acţiunea comună în regiunea indo-pacifică.

În paralel, compania franceză Naval Group, care urma să producă cele 12 submarine din clasa Barracuda, a declarat că va trimite Australiei ''factura'' pentru plata cheltuielilor pe care această companie susţine că le-a angajat în vederea onorării contractului care între timp a fost reziliat.

Pe de altă parte, Macron a profitat de discuţia cu Morrison pentru a-i cere acestuia ''măsuri ambiţioase'' de combatere a schimbărilor climatice, solicitându-i concret ca Australia să renunţe la extracţia, prelucrarea şi exportul cărbunelui.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel