Franța: Operațiune împotriva a zeci de radicali islamiști după decapitarea profesorului francez

Tudor Curtifan |
Data publicării:
GIGN – unitatea pentru intervenţii speciale a jandarmeriei franceze.
GIGN – unitatea pentru intervenţii speciale a jandarmeriei franceze.

Poliţia franceză a lansat luni dimineaţă operaţiuni împotriva a 'zeci de indivizi' din mişcarea islamistă, după decapitarea unui profesor, victima unei 'fatwa' (decret religios islamic), a anunţat ministrul de interne Gérald Darmanin, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Aceste operaţiuni de poliţie, decise în urma Consiliului de apărare ţinut duminică, au început luni dimineaţă şi vor continua în zilele următoare.

Operaţiunile nu vizează indivizi 'în legătură neapărat cu ancheta' cu privire la asasinarea profesorului de istorie Samuel Paty la Conflans Saint-Honorine, în regiunea pariziană, ci vor să 'transmită un mesaj: (...) niciun minut de pauză pentru inamicii Republicii', a afirmat Gérald Darmanin.

 

Franța vrea să dizolve mai multe asociații după decapitarea profesorului francez lângă Paris



După asasinatul de vineri, 'mai mult de 80 de anchete' au fost deschise pentru ură în mediul online şi au avut loc arestări, a adăugat ministrul, afirmând că vrea să dizolve câteva asociaţii, printre care Colectivul contra islamofobiei în Franţa (CCIF).

Potrivit ministrului de interne, '51 de structuri asociative vor fi vizitate în cursul săptămânii de serviciile de stat, iar mai multe dintre ele, la propunerea mea, vor fi dizolvate de Consiliul de miniştri'.

CCIF este 'în mod clar implicat' şi 'anumite elemente ne permit să considerăm că este un inamic al Republicii', a adăugat el.

CCIF 'primeşte ajutoare de stat, deduceri fiscale şi denunţă islamofobia de stat', a mai spus ministrul.

Darmanin a mai citat ONG-ul Baraka City, fondat de musulmani cu profil salafist, al cărui preşedinte Driss Yemmou a fost plasat joi sub control judiciar în cadrul unei anchete pentru hărţuire pe reţelele sociale.

Contul de Facebook al asociaţiei este urmărit de peste 715.000 de persoane.

Referindu-se la o 'fatwa' contra profesorului ucis, ministrul i-a avut în vedere în special pe tatăl unei eleve de la colegiul din Conflans Saint-Honorine şi pe militantul islamist radical Abdelhakim Sefrioui. 'Ei au lansat în mod evident o fatwa contra profesorului', a spus Darmanin.

Cei doi bărbaţi fac parte dintre cele unsprezece persoane plasate în detenţie provizorie în ancheta referitoare la atentatul comis vineri de un refugiat cecen în vârstă de 18 ani.

 

Zeci de mii de francezi i-au adus un omagiu profesorului decapitat 

 

Amintim că un profesor francez care le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed a fost efectiv decapitat vineri în apropiere de Paris, iar atacatorul său a fost împuşcat mortal de poliţie, relatează AFP.

Victima era un profesor de istorie în Conflans Sainte-Honorine, în regiunea pariziană, care le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed la o oră de curs. Profesorul a fost ucis nu departe de colegiul în care lucra, a precizat aceeaşi sursă.

Decapitarea a stârnit un val uriaș de emoție, groază și de indignare în Franța. În cursul zilei de ieri, la Paris și în restul țării, zeci de mii de persoane i-au adus un omagiu profesorului francez decapitat de un radical islamist.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel