Fostul generalul bosniac Dudakovic a fost acuzat de crime de război

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Atif Dudakovic, fostul comandant al Corpului 5 al Armatei Bosniaci, a fost acuzat alături de alţi 16 subalterni de săvârşirea a peste 300 de crime și distrugerea bisericilor ortodoxe sârbe în timpul conflictului intercomunitar din Bosnia dintre anii 1992 şi 1995.

Procuratura bosniacă l-a acuzat, joi, pe Atif Dudakovic și 16 subalterni ai Corpului 5 al Armatei bosniaci, de asasinarea a peste 300 de persoane, persecuție, abuzul civililor și prizonierilor de război, precum și distrugerea a 38 de bisericilor ortodoxe sârbe și clădiri religioase, potrivit balkaninsight.

Aceștia sunt acuzați de săvârșirea de crime împotriva umanității în municipalitățile Bosanski Petrovac, Kljuc, Bosanska Krupa și Sanski Most și crimele de război împotriva populației civile din municipalitățile Bihac și Cazin.

,,Inculpații au fost acuzați că au asasinat peste 300 de sârbi, dintre care majoritatea erau civili, în special persoane în vârstă, precum și soldați care au fost fie predați, fie au fost capturați, ceea ce înseamnă că au fost privați de capacitatea de a lupta’’, a declarat într-un comunicat Parchetului de la Sarajevo.

Procuratura a declarat că trupurile unora dintre victime au fost găsite după război și au fost exhumate din mai multe morminte individuale și comune, în timp ce căutarea unora dintre cei uciși este încă în desfășurare.

O parte din rechizitoriul lui Atif Dudakovic se referă la crime de război împotriva bosniacilor care au fost membri și suporteri ai Forței Naționale de Apărare a Provinciei Autonome a Bosniei de Vest.

Dudakovic, a fost comandant militar bosniac şi a condus pe timpul războiului enclava Bihac din nord-vestul Bosniei. După conflict, a devenit general al armatei Federației Bosniei și Herțegovinei.

Arestarea sa în luna aprilie a acestui an a provocat furie în rândul politicienilor bosniaci și veteranilor de război, dar a fost lăudată de unii politicieni sârbi bosniaci.

Ceilalți foști soldați ai armatei bosniace, care au fost inculpați, sunt: Ekrem Dedic, Sanel Sabic, Ibrahim Siljedic, Safet Salihagic, Adis Zjakic, Hasan Ruznic, Redzep Zlojic, Samir Solakovic, Fatmir Muratovic, Muharem Alesevic, Husein Balagic, Ale Hodzic, Edin Domazet, Ejub Konjezic, Ibrahim Nadarevic și Said Mujic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel