Fost şef al spionajului extern ucrainean: Războiul se poate termina rapid, cât de curând va fi un punct de cotitură

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale. Sursa Foto: Forţele Armate Ucrainene.
Militari ucraineni din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale. Sursa Foto: Forţele Armate Ucrainene.

Forţele ruse de ocupaţie se pregătesc pentru o a doua serie de atacuri asupra Ucrainei. Pentru acest al doilea atac armata rusă vrea să implice mai mulţi militari profesionişti, dar, cu toate acestea, numărul acestora este mai mic în comparație cu cel al militarilor profesioniștii din Armata Ucrainei, precizează generalul ucrainean Mikola Malomuzh.

Într-un interviu acordat cotidianului ucrainean Obozrevatel, șeful Serviciului de Informații Externe (SZRU) al Ucrainei din perioada 2005-2010, generalul Mikola Malomuzh, precizează că punctul de cotitură al acestui război (n.a. agresiunea militară pe care Rusia o desfăşoară de mai bine de o lună de zile împotriva Ucrainei) este aproape, iar conflictul s-ar putea termina în luna mai.

Ţinând cont că Forțele Armate Ucrainene desfășoară în acest moment o contraofensivă în mai multe direcții, generalul ucrainean a fost întrebat cât teritoriu ocupat de ruşi vor reuşi militarii ucraineni să elibereze.

,,Într-adevăr, s-a conturat o altă etapă de rezistenţa activă față de agresiunea rusă, dar în această situație putem vorbi despre anumite zone în care avem succes. Acestea sunt direcțiile Harkov, Nikolaev și Kiev. Parțial Sumi și Herson’’, a spus Mikola Malomuzh.

Generalul a precizat că cel mai bun rol în menţinerea acestei rezistențe militare în joacă tactica, participarea militarilor cu experienţă în luptă, dar şi echipamentul și armele furnizate de statele occidentale.

,,Avem deja vreo 130 de avioane rusești doborâte, sute de elicoptere, ca să nu mai vorbim de tancuri și vehicule blindate distruse. Am provocat daune puternice armatei ruse - mai mult de 40% din totalul armelor, echipamentelor și forţelor militare ale inamicului au fost distruse. Brigăzi și regimente întregi ale armatei ruse au fost învinse’’, precizează generalul Malomuzh.

 

Rusia nu poate concura cu voinţă ucrainenilor care îşi apără ţara

 

Acesta este de părere că dacă sunt implicate forțe suplimentare este posibilă o ofensivă tactică lângă Kiev, Herson, Sumi. De asemenea, cu ajutorul unui număr mai de rezervişti ai armatei, dar mai ales cu implicarea Forțelor de Operații Speciale se pot desfăşura operațiuni ofensive de amploare şi pe direcţia oraşului Mariupol.

După cum a lăsat să se înţeleagă în interviul acordat cotidianului ucrainean Obozrevatel, fostul şef al spionajului militar ucrainean, este foarte important că moralul armatei și al cetăţenilor ucraineni se fie menţinut ridicat, deoarece este o componentă esenţială pentru apărarea Ucrainei.

,,Aici Rusia nu poate concura în niciun fel cu noi, pentru că fiecare își apără casa, familia, orașul’’, a argumentat Malomuzh.

 
De ce se teme astăzi Kremlinul?

 

„Vedem că se pregătește un punct de cotitură în acest război. Totul va depinde de cât de mult putem concentra cele mai bune forțe și de a merge nu doar pe o ofensivă tactică, ci și pe una strategică, cât de rapid și eficient se va dezvolta procesul de negociere și cât de  rapid va veni pacea. Prin urmare, acum este important pentru noi să combinăm toate forțele și să dezvoltăm în mod competent toate operațiunile care vor cauza daune puternice inamicului la toate nivelurile’’ a argumentat fostul şef al spionajul extern ucrainean.

,,Putin înțelege că prelungirea războiului va însemna și mai mult eșec pentru el. Succesul nostru pe frontul diplomatic ar putea duce la încetarea bombardamentelor și la un proces de pace’’ susţine Mikola Malomuzh.

 

Când ar putea avea loc momentul de cotitură în acest conflict militar?

 

,,Cred că în 7-10 zile. Dacă vom duce cu succes o contraofensivă, acest lucru îl va forța în mod clar pe Putin să intre în procesul de negociere. Desigur, în paralel, presiunea puternică asupra Federației Ruse din partea statelor puternice ar trebui să continue. Presupun că războiul ar trebui să se încheie într-o lună’’, a mai precizat generalul ucrainean, fost şef al serviciului extern de informaţii al Ucrainei (SZRU).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel