Fost comandant SACEUR: SUA și Rusia se află în pragul unui conflict în Marea Neagră. Cele două puteri, pe un culoar de coliziune

Ionel Copcea |
Data publicării:

Fostul Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), amiralul James Stavridis, a declarat, pentru revista americană Bloomberg, că, deși Statele Unite au renunțat la ideea de a mai trimite nave de luptă în apele Mării Negre, Moscova și Washingtonul se află încă în pragul unui conflict în această regiune. În opinia sa, motivul tensiunilor este reprezentat de provocările rusești.

Potrivit amiralului, America nu ar trebui să se amăgească, urmărind retragerea trupelor rusești de la granița cu Ucraina. El crede că Putin va deveni mai activ în Regiunea Mării Negre, pentru că nu este unul dintre cei care se retrag.

Stavridis crede că președintele rus nu se satură niciodată să surprindă pe toată lumea. Însă, în pofida acestui fapt, el înțelege că momentul nu este cel mai convenabil pentru o invazie terestră în Ucraina. Cu toate acestea, potrivit amiralului, Putin este destul de capabil să câștige un punct de sprijin în zona de apă a Mării Negre. Desigur, președintele rus este conștient de importanța strategică a acesteia din punct de vedere militar. În plus, studiile efectuate de Consiliul Atlantic au arătat că Marea Neagră este, foarte probabil, bogată în zăcăminte de hidrocarburi și acesta este un alt factor de tensiune.

Potrivit lui Stavridis, toate aceste circumstanțe pot conduce, în cele din urmă, la un conflict militar între Statele Unite și Rusia în Marea Neagră.

În altă ordine de idei, amiralul Stavridis a declarat că Washingtonul și NATO nu vor interveni într-un conflict armat direct între Rusia și Ucraina. În opinia sa, reacția la războiul dintre Kiev și Moscova va fi fără echivoc: Statele Unite și NATO „vor obiecta cu tărie, dar nu vor întreprinde nicio acțiune”.

„Ucraina nu intră sub incidența garanțiilor de securitate ale NATO, potrivit cărora un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor”, a subliniat Stavridis, în Bloomberg.

Potrivit precizărilor acestuia, în Marea Neagră poate apărea o agravare a situației. Astfel, Rusia va folosi, probabil, nave de suprafață purtătoare de rachete de croazieră, submarine și forțe speciale, care vor fi transportate cu elicopterele. Acesta consideră că, într-o astfel de situație, Moscova va repurta o victorie necondiționată. În plus, trupele NATO nu vor avea timp să reacționeze la astfel de acțiuni, chiar dacă și-ar dori.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel