Forum Dubrovnik. George Ciamba: Fenomenul care vulnerabilizează Europa

Vladimir Neagu |
Data actualizării: | Data publicării:

Secretarul de stat George Ciamba a participat la cea de-a opta ediție a conferinței internaționale Dubrovnik Forum. 

Conferinţa din acest an a avut ca temă principală de discuții ”Consolidarea rezilienţei - Marea Mediterană, Europa și Balcanii de Vest”.

În alocuțiunea rostită, secretarul de stat a evidențiat că, în contextul actual global, prin libera circulație a ideilor, libertatea media, precum și prin expansiunea mass-mediei digitale și a platformelor de socializare, societățile sunt din ce în ce mai mult influențate de interese specifice și expuse efectelor dezinformării, propagandei și diseminării de știri false. Secretarul de stat George Ciamba a subliniat necesitatea unui proces de reflecţie prin care să fie identificate instrumentele menite să genereze soluţii, pentru a răspunde astfel, problemelor şi provocărilor existente. Totodată, secretarul de stat George Ciamba a punctat că alegerile europene care vor avea loc anul viitor reprezintă esența valorilor noastre comune și de aceea este esențială protejarea lor de influențe externe ostile și de dezinformare.

Racordare la UE, prin proiecte interconectare în domeniul infrastructurii de transport și energie

Evocând importanța regiunii Balcanilor de Vest pentru stabilitatea și securitatea Uniunii Europene, secretarul de stat a reiterat interesul României pentru continuarea politicii de extindere, pe baza principiului meritelor proprii și abordării individuale a statelor candidate și potențial candidate care dovedesc voință și capacitate de a îndeplini criteriile necesare de aderare, precum și interesul pentru includerea regiunii printre prioritățile viitoarei Președinții române a Consiliului UE. Acesta a pledat, totodată, pentru implicarea statelor membre UE aflate în imediata vecinătate a regiunii, inclusiv din perspectiva racordării acesteia la UE, prin proiecte de interconectare în domeniul infrastructurii de transport și energie.

George Ciamba a evidenţiat faptul că folosirea dezinformării, a propagandei și a știrilor false nu este un fenomen natural, acesta fiind menit să vulnerabilizeze Europa. Aceste acţiuni trebuie contracarate printr-un sistem bine coordonat, încurajând societatea civilă, mass-media și ONG-urile, precum și mediul academic să cerceteze, să dezbată și să lupte împotriva fenomenului.

"Dezinformarea ar trebui contracarată de adevăr, arătând societăților civile beneficiile reale ale integrării europene. Printr-un efort integrat vom reuși nu numai să ne apăram cu succes împotriva amenințării dezinformării, a știrilor false și a propagandei, ci și să ne consolidăm sistemele democratice. Toate acestea vor reprezenta un câștig permanent pentru societățile noastre", a încheiat secretarul de stat George Ciamba.

În marja evenimentului, secretarul de stat George Ciamba a avut o serie de întrevederi bilaterale cu viceprim-ministrul şi ministrul croat al afacerilor externe şi europene, Marija Pejčinović Burić, cu Nikos Kotzias, șeful diplomației elene, cu Ditmir Bushati, ministrul afacerilor externe al Albaniei și cu Matthew Palmer, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru Afaceri europene şi eurasiatice.

Cu acest prilej, au făcut o trecere în revistă a evoluţiilor relevante din regiunea Balcanilor de Vest cu accent pe importanţa dezvoltării unei comunicări strategice în regiune, în tandem cu parcursul reformelor, pentru a asigura stabilitatea eforturilor de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel