Forțele pentru Operații Speciale al SUA vor renunța probabil la legendara pușcă cu lunetă Barrett 50

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Pușca cu lunetă Barrett .50 BMG (12,7×99) a devenit mai mult decât o simplă armă, ci o armă cult datorită puterii și razei de acțiune enorme. Însă, în viitorul apropiat, Comandamentul pentru Operații Speciale al SUA va renunța la aceste puști, la fel ca și la muniția de calibru .50 utilizate de aceste arme.

Acest proces face parte din programul ELR-SR, care dezvoltă o nouă pușcă cu lunetă cu rază lungă de acțiune pentru tragere precisă la 2,5 km și chiar mai departe. Potrivit publicației The War Zone (TWZ), forțele speciale americane vor trece, cel mai probabil, la M30-Tactical System (M30-TS), produse de Applied Ballistics.

Și cel mai important element al acestei noi arme este, desigur, cartușul, care a fost dezvoltat în mod special începând cu anul 2018. Este vorba  despre calibrul .375 EnABELR. Acest cartuș oferă atât viteză, cât și o greutate substanțială a glonțului. Se mândrește cu viteze care ating rapid 911,35 m/s pentru un glonț Berger de 24,55 grame.

Motivul alegerii acestui cartuș, desigur, nu ține doar de caracteristicile sale extrem de interesante, ci și de faptul că acestea sunt combinate cu dimensiunile mai mici ale noii muniții în comparație cu cele ale cartușului .50 BMG. Acest lucru este foarte important pentru specificul misiunilor pe care le au de îndeplinit forțele speciale.

În cele din urmă, cartușul .50 BMG în sine a fost creat cu mult, mult timp în urmă. Cu mai mult de 100 de ani în urmă, deoarece a fost adoptat în Statele Unite abia în 1921, iar anul dezvoltării sale a fost undeva la sfârșitul anilor 1910. Și pentru a clarifica, BMG înseamnă mitralieră Browning, sau M2 Browning.

Iar motivul pentru care un cartuș de mitralieră de calibru mare a devenit cartuș pentru lunetiști datează din timpul Războiului din Coreea sau din Vietnam, când mitralierele M2 Browning au fost dotate cu sisteme de ochire pentru lunetiști pentru tragere de la distanță mare.

Abia în anii '80 a fost creat modelul Barrett M82 pentru calibrul .50 BMG, care a finalizat faza de testare în armată abia în vara anului 2002 și a fost utilizat oficial de către forțele armate americane în versiunea Barrett M107. Și în acest timp, au fost deja dezvoltate cartușe speciale pentru sniper cu calibrul .50 BMG.

De aceea, eventuala renunțare a forțelor speciale americane la un cartuș creat acum mai bine de 100 de ani și la puștile cu lunetă concepute pentru acest tip de muniţie nu mai este atât de surprinzătoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel