Forțele Navale Iraniene și-au ridicat nivelul de alertă în Golful Persic

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Imagine ilustrativă / Foto: Marina Iranului
Imagine ilustrativă / Foto: Marina Iranului

Un oficial american, care a dorit să își păstreze anonimatul, a declarat pe 2 ianuarie că nu este clar dacă acțiunile observate în ultimele zile la forțele iraniene sunt "defensive", deoarece ar anticipa un posibil atac american, sau sunt semne că aceștia se pregătesc pentru operații militare în Golf împotriva Statelor Unite.

Acesta, refuzând să ofere detalii specifice despre mișcările Iranului, “din cauza sensibilității situației”, a precizat totuși că, în ultimele 48 de ore, o serie de nave de luptă iraniene din zonă au părăsit porturile și se află în larg.

Oficialii americani urmăresc cu atenție ce arme și rachete ar putea decide Iranul să deplaseze, ce forțe și echipaje trimit în teren și cât timp pot menține un nivel ridicat de pregătire pentru luptă.

Potrivit agenției iraniene de presă "Tasnim", generalul-maior Hossein Salami, comandant-șef al Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC) și amiralul Ali Reza Tanksiri, comandant al componentei navale a IRGC, au vizitat capabilitățile militare de pe insula Abu Musa și au evaluat nivelul pregătirea pentru apărare și luptă al unităților.

"Am declarat și am demonstrat că vom răspunde oricărei acțiuni întreprinse de inamic împotriva noastră, cu o lovitură similară, decisivă și puternică și s-a dovedit că, în multe cazuri, nu lăsăm să treacă nicio amenințare sau agresiune a inamicului fără răspuns", a declarat astăzi generalul maior H. Salami.

Comentariul autorului: Odată cu apropierea comemorării unui an de la uciderea (3 ianuarie) fostului comandant al Forței Quds, structură a IRGC care are misiuni de a desfășura acțiuni militare externe, liderii politici și militari iranieni și-au intensificat retorica la adresa SUA.

Deși se speculează că, pe final de mandat, administrația Donald Trump va lansa o acțiune militară împotriva Iranului, foarte probabil un conflict armat între Iran și SUA nu va avea loc, cel puțin până când Trump va părăsi Casa Albă.

Dincolo de declarațiile amenințătoare și de afișarea forței, niciuna dintre părți nu își dorește cu adevărat escaladarea situației în acest moment. Iranul este pe deplin conștient de pierderile semnificative pe care le poate suferi din cauza raportului total inegal de forțe și tehnologie, iar administrația Trump și-ar anula succesul obținut prin semnarea acordurilor de reconciliere dintre Israel și unele state arabe. Un prim indiciu în acest sens ar putea fi reprezentat de emiterea în urmă cu o zi a ordinului de retragere din zonă a portavionului USS Nimitz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel