Forța de Securitate din Kosovo (FSK) achiziționează vehicule blindate Vuran și Kirpi din Turcia

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Potrivit unui responsabil din cadrul Forței de Securitate din Kosovo (FSK) a fost semnat un contract cu Turcia pentru achiziționarea a 14 vehicule militare blindate, de două tipuri.

FSK a contractat patru vehicule de tip Vuran cu tractiune 4x4 și zece vehicule de tip Kirpi, ambele variante echipate cu armament. Primul lot urmează să fie livrat la începutul anului viitor.

Agenția turcă de presă "Anatolia" a relatat că Kosovo va fi prima țară străină care va folosi vehicule blindate Vuran cu tractiune 4x4. Acestea sunt fabricate de compania turcă BMC Otomotiv în cooperare cu firma de echipamente de apărare Aselsan.

Potrivit reprezentanților turci, vehiculele de acest tip au fost utilizate de ceva timp de către forțele de securitate turce și au demonstrat o mobilitate și o durabilitate ridicate, putând acționa cu succes în condiții meteorologice severe și pe terenuri accidentate.

În decembrie 2018, Adunarea Kosovo a aprobat modificări legislative pentru a schimba mandatul FSK. Această forță va avea nevoie de o perioadă de zece ani pentru a se transforma într-o armată cu capacitate maximă.

Programul de transformare prevede trei faze. Prima fază va dura trei ani, a doua patru ani și ultima din nou trei ani. Capacitatea operațională completă este preconizată să fie atinsă în a treia fază. În prezent, Kosovo se îndreaptă spre sfârșitul primei faze.

Expertul în probleme de securitate, Nuredin Ibishi, fost membru al Adunării Kosovo, consideră că Guvernul Kosovo a reușit să planifice pentru anii 2020, 2021 și 2022 un buget în creștere pentru FSK, astfel încât să răspundă nevoilor acestei forțe. În 2020, bugetul alocat FSK a fost de aproximativ 63 milioane de euro, în cursul acestui an este de 67 milioane de euro, iar pentru 2022 guvernul s-a angajat să aloce peste 100 milioane de euro.

Tot în cadrul demersurilor de înzestrare a FSK, la începutul lunii august 2021, structura va primi alte 50 de vehicule blindate, de tip Humvee, ca donație din partea SUA. În prezent, FSK are în dotare 68 de vehicule Humvee, 27 fiind donate de armata SUA iar celelalte fiind achiziționate din bugetul kosovar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel