Flota rusă se „mișcă” în Marea Baltică. Manevre de amploare pentru „apărarea suveranității Rusiei” în Nord

Ionel Copcea |
Data publicării:
Flota rusă a Mării Negre, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Flota rusă a Mării Negre, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat, pe 11.08.2023, că în cadrul flotei a început executarea unui antrenament de comandament și stat major pentru conducerea forțelor și trupelor din subordine. Pe parcursul acestuia, vor fi aprobate variante de acțiune pentru apărarea suveranității Rusiei pe traseul rutei maritime de nord. 

“În timpul exercițiilor, care se desfășoară sub conducerea comandantului Flotei de Nord, amiral Alexander Moiseev, vor fi aprobate diverse variante de acțiune pentru conducerea forțelor și trupelor flotei pe parcursul îndeplinirii misiunilor de apărare a suveranității Rusiei de-a lungul rutei maritime de nord. De asemenea, vor fi verificate în practică posibilitățile de cooperare dintre unitățile flotei în timpul îndeplinirii misiunilor încredințate”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agenția Tass.

După cum au informat reprezentanții Flotei de Nord, în timpul exercițiilor, vor fi desfășurate activități privind desfășurarea unei grupări navale expediționare a flotei și de redislocare a unor unități aparținând Trupelor de Apărare de Coastă pentru protecția căilor de comunicații de-a lungul rutei maritime de nord. În același timp, vor fi studiate posibile raioane și condiții de întrebuințare a forțelor întrunite ale Flotei de Nord în Arctica. Militarii vor desfășura operațiuni speciale de izolare a raioanelor de desfășurare a activităților, precum și de blocare și distrugere a grupurilor de cercetare-diversiune ale adversarului.

“În total, la activitățile practice vor participa mari unități și unități militare din cadrul Flotei de Nord, cu efective de peste 8.000 de militari, 20 de nave de luptă, submarine și nave auxiliare, cinci aparate de zbor și până la 50 de unități de tehnică militară și specială”, au precizat reprezentanții Serviciului de presă al flotei.  

 

Răspuns la consolidarea dispozitivului militar al NATO la frontierele de nord-vest ale Rusiei

 

Comentariul autorului: Probabil că, la startul exercițiilor de amploare ale Flotei de Nord, pe 10.08.2023, în zona arctică au fost desfășurate activități în cooperare cu Aviația cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. După cum se știe, două bombardiere strategice de tip Tu-160 au executat un zbor de patrulare deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Oceanului Înghețat de Nord, cu durata de peste opt ore. De asemenea, în zona Mării Barents, a fost semnalată și prezența unor bombardiere de tip Tu-95MS și Tu-22M3.

Trebuie semnalat și faptul că exercițiile din Arctica sunt planificate la scurt timp după exercițiul operativ-strategic Scutul Oceanului-2023, desfășurat, în special, în raioane maritime din Marea Baltică.

Probabil că activitățile de pregătire pentru luptă de amploare reprezintă o reacție la consolidarea dispozitivului militar al NATO de la frontierele din vestul și nord-vestul Federației Ruse.

După cum au anunțat reprezentanții militari ruși, în replică la primirea în NATO a Finlandei și aderarea așteptată a Suediei la Alianță, vor fi întărite trupele dislocate în vestul și nord-vestul Federației Ruse și vor fi intensificate activitățile de pregătire pentru luptă ale acestora.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel