Flota rusă din Marea Neagră va primi în dotare o nouă navă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Departamentul pentru informare și comunicare în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat, pe 22.01.2021, că nava mică purtătoare de rachete Grayvoron va fi introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) pe 30 ianuarie.

“La Sevastopol va fi organizată o ceremonie privind introducerea în dotarea FRMN a navei mici purtătoare de rachete Grayvoron. La festivitatea la care vor fi prezenți reprezentanți ai conducerii FRMN, militari și veterani ai flotei pe navă va fi arborat drapelul Sfântului Andrei”, se arată în comunicatul de presă al ministerului, preluat de agenția de presă Interfax.

Potrivit datelor prezentate de minister, nava mică purtătoare de rachete Grayvoron este a noua navă din clasa modernizată Buyan-M. Navelede acest tip au un deplasament crescut și sunt dotate cu complexul universal de rachete Kalibr-NK, destinat pentru distrugerea țintelor maritime și de coastă.

În luna august 2020, nava mică purtătoare de rachete Grayvoron a sosit la Novorossiysk pentru efectuarea testelor de stat. În luna septembrie, nava a ieșit pentru prima dată în Marea Neagră.

În cadrul FRMN, nava mică purtătoare de rachete Grayvoron va deveni a patra navă din clasa Buyan-M. În compunerea acesteia se află deja alte trei nave de acest tip, respectiv Vyshny Volochek, Orekhovo-Zuevo și Ingushetia.

Comentariul autorului: La fel ca și celelalte trei nave Proiect 21631, clasa Buyan-M, nava mică purtătoare de rachete Grayvoron va face parte din Brigada 41 Vedete Purtătoare de Rachete - Sevastopol aparținând Bazei Navale Crimeea - Sevastopol a FRMN. 

Grayvoron va fi cea de-a 16-a platformă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr din dotarea FRMN. La sfârșitul anului 2020, în compunerea de luptă a flotei se aflau 15 platforme de acest tip, respectiv șase submarine Proiect 636.3, trei fregate Proiect 11356, trei nave de patrulare Proiect 22160 și trei nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631.

Cele 16 nave și submarine dotate cu rachete de croazieră Kalibr pot să lanseze, la o salvă, 116 rachete (36 de pe submarine și 80 de pe navele de suprafață).

În anul 2021, în dotarea FRMN vor mai fi introduse cel puțin încă trei platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. Este vorba despre o navă de patrulare Proiect 22160 și două nave mici purtătoare de rachete Proiect 22800. Astfel, numărul de platforme purtătoare ar crește la 19, iar cel al rachetelor lansate la o salvă la 140.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel