Flota rusă din Marea Baltică va fi întărită cu submarine diesel-electrice Proiect 636.3, dotate cu rachete de croazieră Kalibr

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 02.07.2021, citând surse din mediul militar, că Ministerul rus al Apărării intenționează să întărească Flota din Marea Baltică cu noi submarine diesel-electrice Proiect 636.3.

Primul submarin din serie, pentru care a fost semnat contractul și urmează să fie lansat în producție, va fi submarinul Petrozavodsk. După acesta, în regiune vor fi direcționate și alte submarine suplimentare din cadrul aceluiași proiect.

După cum a precizat sursa, noile submarine, care vor fi introduse în dotarea Flotei din Marea Baltică vor fi mai eficiente decât cele aflate în prezent în exploatare.

Particularitatea noilor submarine va consta în existența complexelor hidroacustice, care le vor conferi acestora posibilitatea întrebuințării în noi misiuni, precum cercetare sau supraveghere.

“Este important ca într-un astfel de teatru de acțiuni militare să existe submarine diesel-electrice capabile să execute operațiuni de cercetare și, dacă este necesar, chiar de diversiune. Submarinele acestui proiect sunt produse cu echipamente noi de sonar și radar, precum și cu sisteme moderne pentru controlul armamentelor. Acestea pot folosi torpile, rachete-torpilă sau rachete de croazieră”, a declarat pentru Izvestia contraamiralul Vsevolod Khmyrov, fost comandant de submarin.

După cum a precizat un alt expert militar rus, Andrey Frolov, “prezența submarinelor Proiect 636.3 în Marea Baltică va fi una extrem de importantă. Acestea vor permite blocarea strâmtorilor baltice și vor închide astfel accesul la mare. Ținând cont de faptul că acestea sunt purtătoare de rachete de croazieră, vor extinde în mod semnificativ capacitățile Flotei ruse din Marea Baltică”.

Submarinele Proiect 636.3 sunt submarine diesel-electrice din generația a treia, fiind cunoscute ca cele mai silențioase din lume. Deplasamentul acestora este de 3.900 de tone, iar lungimea de 74 de metri. Submarinele, care au o autonomie de 7.500 de mile marine,  pot intra în imersiune până la o adâncime de 300 de metri. Armamentul principal al acestora este reprezentat de complexul de rachete Kalibr-PL.

Comentariul autorului: Anterior, Șantierul Naval al Amiralității din Sankt Petersburg a produs o serie de șase submarine Proiect 636.3 pentru Flota din Marea Neagră, care se află integral în serviciul de luptă. În prezent, o altă serie de șase submarine de acest tip se află în curs de producere pentru Flota din Oceanul Pacific. Primele două submarine au fost introduse deja în înzestrare, iar cel de-al treilea se află în teste pe mare.

Potrivit specialiștilor militari ruși, pentru Flota din Marea Baltică va fi produsă o serie mai redusă, formată din trei sau patru submarine. Până în prezent a fost încheiat contractul pentru primul submarin din această serie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel