Finlanda achiziționează rachete ghidate cu lansare multiplă și rază extinsă. SUA au aprobat vânzarea sistemelor GMLRS

Sisteme de rachete ghidate cu lansare multiplă și rază extinsă (ER GMLRS)
Sisteme de rachete ghidate cu lansare multiplă și rază extinsă (ER GMLRS)

Departamentul american de Stat a aprobat vânzarea potenţială a unor sisteme de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) şi a echipamentelor aferente către Finlanda, un contract estimat la 535 de milioane de dolari, a anunţat miercuri Pentagonul într-un comunicat citat de Reuters.

Contractorul principal va fi Lockheed Martin Corp, a precizat Pentagonul.

"Finlanda intenţionează să folosească aceste produse şi servicii de apărare pentru a-şi creşte stocul naţional, întărind capacităţile de apărare terestră şi aeriană pe flancul nordic al Europei", se arată în comunicat.

"Un stoc naţional crescut este esenţial pentru apărarea şi capacitatea de descurajare ale Finlandei ca urmare a situaţiei de securitate deteriorate din Europa", potrivit comunicatului.

 

Finlanda a demarat procedura de achiziție a sistemelor GMLRS încă de anul trecut

 

Amintim că în 2021, DefenseRomania anunța că Departamentul de Stat al SUA și-a dat acordul, pe 17 februarie, pentru vânzarea către Finlanda a 35 sisteme de rachete ghidate cu lansare multiplă și rază extinsă (ER GMLRS) și a echipamentelor aferente.

La vremea respectivă Guvernul Finlandei a solicitat cumpărarea a 25 de sisteme M30A2 cu focos  alternativ (ER GMLRS-AW) și a 10 sisteme M31A2 cu focos unitar (ER GMLRS-U). Contractul mai include servicii de asistență tehnică și logistică din partea guvernului și contractorului SUA, servicii de testare, asistență pentru programul de fiabilitate a stocurilor etc.

Lockheed Martin a modernizat, în 2011, un număr de 22 de vehiculele de lansare M-270 ale armatei finlandeze, astfel încât să poată întrebuința rachete ghidate prin GPS, inclusiv muniții GMLRS și ATACMS. Pe un vehicul M-270 se află două containere de lansare GMLRS, fiecare din acestea având șase rachete. Deci un sistem M-270 poate lansa simultan 12 rachete.

Finlanda a mai cumpărat, în perioada 2015 – 2016 din SUA, 15 GMLRS U (M31A1) echipate cu 90 de rachete și 25 GMLRS AW (M30A1) cu 150 de rachete, contractul fiind de 150 milioane de dolari. Bătaia maximă a rachetelor GMLRS, produse tot de Lockheed Martin, este de 70 – 80 km, de două ori mai mică decât cele care vor fi cumpărate prin noul contract.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel