Finlanda a pus paie pe foc cu transferul de avioane de luptă F/A-18 către Ucraina: Mișcare politică cu scop electoral înainte de alegeri

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Cu ocazia unei vizite oficiale la Kiev, la 10 martie, cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare care se anunță strânse, șefa guvernului finlandez, Sanna Marin, a dorit fără îndoială să își sporească cota de popularitate declarând că Finlanda ar fi dispusă să ofere Ucrainei avioanele de vânătoare F/A-18 Hornet pe care Forțele Aeriene Finlandeze sale se pregătesc să le înlocuiască în curând cu F-35A Lightning II. Cu toate acestea, declaraţiile premierului sunt criticate de partidele de opoziţie şi chiar de către partenerii săi politici, precum și de o parte a presei.

Publicaţia franceză Opex 360 precizează că, într-adevăr, șefa guvernului finlandez, Sanna Marin este acuzată că ar fi făcut această propunere fără să se fi sinchisit să se consulte cel puţin cu președintele Finlandei, Sauli Niinistö, cu ministrul său al apărării, Antti Kaikkonen, cu oficialii militari din conducerea forţelor armate.

Conform articolului 93 din Constituția finlandeză, președintele Republicii, în colaborare cu guvernul, conduce politica externă a țării. În mod evident, doamna Marin a încălcat această regulă, precizează publicaţia Opex 360.

"Nu a existat nicio discuție cu nimeni despre transferul de avioane F/A-18 Hornet către Ucraina", a declarat  președintele Finlandei, Sauli Niinistö. Premierul "nu a discutat acest aspect cu mine sau cu comandantul forțelor armate", a declarat Ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen.

Premierul finlandez, Sanna Marin, a declarat, la 10 martie, că Finlanda ia în considerare trimiterea de avioane de luptă în Ucraina dacă se va crea o coaliție internațională.

"Cred că am putea discuta despre avioanele de vânătoare Hornet - dacă ar fi posibil să le oferim Ucrainei'', a declarat atunci Sanna Marin.

Declarația a stârnit uimire. Pe lângă ministrul Apărării, Antti Kaikkonen, președintele Finlandei, Sauli Niinistö, și comandantul Forțelor Aeriene Finlandeze, Juha-Pekka Keranen, a negat că ar fi existat discuții privind oferirea avioanelor de luptă Hornet către Ucraina.

 

Finlanda are în serviciu 62 de avioane de luptă F/A-18 Hornet

 

În prezent, forțele aeriene finlandeze au în serviciu 62 de avioane de luptă F/A-18 Hornet. ,,Vom primi avioane F-35 începând din 2026. Până atunci, avem nevoie de Hornet pentru a ne proteja țara", a declarat ministrul finlandez al apărării.

"Am ajutat mult Ucraina prin livrarea de echipamente și vom continua să facem acest lucru. Dar evaluarea mea este că acum ar trebui să ne gândim la alte mijloace decât Hornet", a precizat Antti Kaikkonen într-un interviu pentru ziarul Iltalehte.

În cadrul programului HX, Finlanda a comandat 64 de avioane F-35A de la producătorul american Lockheed-Martin pentru a înlocui cele 55 avioane F/A-18 Hornet operaţionale ale Forţelor Aeriene Finlandeze, care vor ajunge la sfârșitul duratei lor de viață în 2030.

Mikko Savola, care a ocupat funcția de adjunct al Ministrul finlandez al Apărării, timp de câteva săptămâni la începutul acestui an, a fost mai dur cu Sanna Marin. "Nu poți face promisiuni sub impulsul momentului", a spus el.

Cu toate acestea, deși unele țări au declarat că vor analiza orice solicitare cu privire la transferul de avioane de luptă [inclusiv F-16] către Ucraina, Kievul nu a avut succes până acum cu acest demers, deoarece Statele Unite se opun deocamdată unor astfel de livrări. Iar propunerea doamnei Marin este cu atât mai neinspirată cu cât Finlanda trebuie să primească aprobare și de Washington pentru a putea transfera avioanele F/A-18 Hornet.

În plus, livrarea de avioane de luptă este una, dar pregătirea piloților și personalului tehnic este alta. Ca să nu mai vorbim de infrastructură și lanțurile logistice care trebuie puse la punct pentru ca aceste avioane să poată fi operate de către Forţele Aeriene Ucrainene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel