Filipine denunță 'amenințările de război' ale Chinei și spune că va riposta militar dacă Beijingul deschide focul pe mare

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Nava de patrulare BRP Ramon Alcaraz. Sursă foto: Site-ul oficial al Marinei statului Filipine
Nava de patrulare BRP Ramon Alcaraz. Sursă foto: Site-ul oficial al Marinei statului Filipine

Relațiile dintre Filipine și China sunt la un nivel periculos de scăzut existând îngrijorări serioase cu privire la escaladarea situației în Marea Chinei de Sud. Lucrurile au degenerat și mai mult după ce Beijingul a adoptat o lege care, în premieră, acordă explicit permisiunea Gărzii de Coastă să tragă asupra unor vase străine.

Deși evident legea nu face referire la un stat anume, principalele țări vizate sunt celelalte state din Marea Chinei de Sud. Precizăm că Beijingul are dispute teritoriale cu aproape toate aceste state.

China a adoptat o lege care, în premieră, acordă explicit permisiunea Gărzii de Coastă să tragă asupra unor vase străine.

Potrivit acestei legi, Garda de Coastă are permisiunea să folosească "toate mijloacele necesare" pentru a opri sau a preveni ameninţările din partea vaselor străine. Legea specifică circumstanţele în care pot fi folosite diferite tipuri de arme, cele care pot fi ţinute în mâini, instalate pe nave sau aeriene.

Un stat care se consideră „țintă” acestei legi e Filipine, cu capitala la Manila. Situația dintre China și Filipine e una extrem de tensionată, iar în ultimii ani Beijingul a efectuat mai multe incursiuni în apele teritoriale ale statului Filipine.

 

Filipine amenință că va riposta militar în cazul în care China va deschide focul

 

Deși Ambasada Chinei la Manila a reacționat și a dat asigurări că proiectul de lege nu este unul cu „dedicație” iar Beijingul va opta la diplomație în ceea ce privește disputa teritorială, Filipine nu pare să fie convinsă.

Potrivit publicației Express, legea a provocat nemulțumire la Manila iar Guvernul a lansat un protest diplomatic care denunță legea ca fiind „o amenințare verbală de război”. Totodată, potrivit sursei citate, Filipine a amenințat că va riposta militar în cazul în care China va aplica legea iar navele Gărzii de Coastă vor deschide focul.

Șeful diplomației filipineze Teodoro Locsin Jr. a declarat că „până în prezent nu a existat niciun incident” după ce Beijingul a adoptat controversatul proiect legislativ.

„Dar dacă va exista un incident, vă dau asigurări că Filipine va recurge la mai mult decât un simplu protest diplomatic”, a conchis ministrul de Externe de la Manila.

.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel