Filipine își explică „declarația de independență” față de SUA: Când un război între America și China va începe, Filipine va deveni țintă

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Președintele filipinez Rodrigo Duterte consideră că un război între SUA și China este iminent, iar în cazul unui asemenea scenariu, țara sa va deveni o țintă a Beijingului, din cauza bazelor militare americane de pe teritoriul statului. Astfel se explică decizia președintelui filipinez de a anula Acordul privind Forţele Străine, acord care permitea prezența trupelor americane în Filipine, pentru exerciții militare.

 

Potrivit Manila Bulletin, într-o conferință de presă, președintele Rodrigo Duterte a precizat că o „consecință directă” a reînnoirii acordului ar fi că țara sa va fi prinsă în mijlocul unui conflict între două super puteri mondiale.

Sursa citată precizează că Duterte e convins o confruntare militară între SUA și Filipine este inevitabilă, iar ea se va desfășura în Marea Chinei. În acest sens, Filipine ar deveni vulnerabilă.

Președintele statului a reiterat că nu dorește o prezență militară americană în țara sa.

De precizat însă că, în ciuda faptului că Filipine își dispută revendicări teritoriale cu partea chineză, președintele Duterte nu și-a ascuns niciodată adversitatea și dispreţul pentru relaţia militară strânsă a ţării sale cu US Army. Duterte e de părere că a venit momentul ca Filipine să devină un stat mai independent din punct de vedere militar.

 

Filipine vrea „independență militară”

 

Trebuie precizat că Acordul privind Forţele Străine, semnat în 1998, a conferit statut legal miilor de soldaţi americani care au staţionat până acum prin rotaţie în Filipine pentru asistenţă umanitară şi exerciţii militare. În baza acestui acord, zeci de exerciții militare între Filipine și US Army au avut loc în fiecare an.

Legăturile în domeniul apărării dintre Filipine şi fostul suzeran, SUA, datează de la începutul anilor 1950.

Pe de altă parte trebuie precizat și că relațiile dintre Filipine și China sunt la un nivel periculos de scăzut existând îngrijorări serioase cu privire la escaladarea situației în Marea Chinei de Sud. Lucrurile au degenerat și mai mult după ce Beijingul a adoptat o lege care, în premieră, acordă explicit permisiunea Gărzii de Coastă să tragă asupra unor vase străine, iar Manila se simte direct vizată de acest proiect legislativ.

China revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, având dispute cu Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei sau Taiwan. Beijingul refuză să recunoască verdicte ale tribunalelor internaționale care nu i-au dat câștig de cauză.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel