Fără precedent de la prăbușirea URSS: Rusia deține un număr record de nave de desant maritim în Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:
Navă de desant maritim a Federației Ruse
Navă de desant maritim a Federației Ruse

Agenția de presă rusă Interfax a informat, citând surse locale turcești, că, pe 17.04.2021, navele mari de desant Aleksandr Otrakovsky și Kondopoga aparținând Flotei ruse de Nord au traversat Strâmtoarea Bosfor și au intrat în Marea Neagră.

Rusia își întărește capabilitățile de desant maritim din Marea Neagră cu două nave ale Flotei de Nord

Foarte probabil, cele două nave de luptă se îndreaptă spre Sevastopol.

Potrivit datelor aflate la dispoziție, în prezent, în Marea Mediterană se află alte două nave mari de desant, Kaliningrad și Korolev, ale Flotei ruse din Marea Baltică. Acestea au ajuns în regiune la sfârșitul lunii martie, după ce au trecut prin Strâmtoarea Gibraltar.

Pe 17 aprilie, Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a anunțat și faptul că 15 nave de luptă și auxiliare ale Flotilei din Marea Caspică au fost redislocate în acvatoriul Mării Negre pentru exerciții. 

“Un detașament de nave al Flotilei din Marea Caspică a trecut pe sub Podul Crimeea din Strâmtoarea Kerci și a ieșit în Marea Neagră, se arată într-un comunicat de presă al flotei”, preluat de agenția Interfax.

Potrivit acestuia, cu o zi înainte, detașamentul a trecut în subordinea FRMN, după care și-a completat rezervele în portul Temriuk.

“În baza planului verificării de control, echipajele vedetelor Flotilei din Marea Caspică, în cooperare cu forțe ale FRMN, vor participa la o serie de exerciții navale”, se mai arată în comunicat.

Tot sâmbătă 17 martie, Regiunea Militară Sud a anunțat că peste 50 de avioane de luptă vor fi implicate în exerciții deasupra acvatoriului Mării Negre.

Comentariul autorului: Trecerea navelor de desant Aleksandr Otrakovsky și Kondopoga prin Strâmtoarea Bosfor a fost confirmată și pe Twitter de către utilizatori turci, care au publicat fotografii cu acestea.

1. -imagine fara descriere- (ed863550-e3ee-4609-9c44-11c943f1ef3e_90973700.jpg)

În prezent, FRMN dispune de șapte nave mari de desant, aflate în compunerea Brigăzii 97 Nave de Desant - Sevastopol din cadrul Bazei Navale Crimeea -  Sevastopol. Una dintre aceste nave, Novocherkassk, se află în misiune în Marea Mediterană. Este posibil ca, în zilele următoare, aceasta să revină în Marea Neagră, eventual împreună cu cele două nave de desant ale Flotei din Marea Baltică.

În acest fel, Rusia poate concentra în Marea Neagră 11 nave mari de desant și nouă vedete de desant aparținând FRMN, Flotei de Nord, Flotei din Marea Baltică și Flotilei din Marea Caspică.

Cu ajutorul acestora, pot fi formate una sau două grupări navale de desant, care să îndeplinească misiuni în Marea Neagră și, eventual, în Marea Azov.

Trebuie precizat faptul că măsurile luate în ultima perioadă de Rusia în Marea Neagră sunt fără precedent. În istoria modernă, de la destrămarea fostei URSS, în regiune nu s-au mai aflat atâtea mijloace de desant maritim.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel