F-35A și Eurofighter au arătat cum decolează împreună de pe o autostradă din Finlanda (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-35A este realimentat şi pregătit pentru decolare pe o autostradă din Tervo, Finlanda /Foto: Ole Andreas Vekve, Forțele Armate Norvegiene.
Un F-35A este realimentat şi pregătit pentru decolare pe o autostradă din Tervo, Finlanda /Foto: Ole Andreas Vekve, Forțele Armate Norvegiene.

Abilitatea și capacitatea de a utiliza avioane de luptă de pe șosele nu este un trend la modă, ci o realitate dictată de condiţiile de pe câmpul de luptă modern. Serviciul de presă al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii a rezumat pe site-ul său oficial rezultatele participării a două avioane de luptă Eurofighter Typhoon la exercițiul Baana din Finlanda, în timpul căruia aceste aeronave britanice au aterizat și decolat cu succes pentru prima dată de pe un drum obișnuit, alături de avioane F-35.

Este vorba despre o secțiune a drumului regional dintre orașele Karttula și Tervo, care a fost special concepută pentru a servi drept pistă de urgență pentru aeronave.

Piloţii Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii ca exercițiul Baana a fost o oportunitate de a participa alături de unul dintre cei mai noi parteneri NATO la un exercițiu de tip ''Agile Combat Employment''.

"Odată ce am aterizat pe pistă, ne-am oprit pentru a realimenta înainte de a decola din nou, nu m-am putut abține să nu mă uit în jur și să mă gândesc: "Stau într-un avion cu reacție pe un drum în mijlocul unei păduri din Finlanda". A fost destul de nebunesc și cu siguranță o premieră", a precizat un ofițer comandant al Escadrilei 41 de Testare și Evaluare a Royal Air Force.

După cum a remarcat un alt pilot britanic, Jim, exercițiul a fost o oportunitate pentru Royal Air Force, deoarece acest nou mod de utilizare a aeronavei îi sporește considerabil capacitatea de luptă împotriva amenințărilor moderne.

În timpul Războiului Rece, Royal Air Force obișnuia să opereze din locații neobișnuite, cum ar fi drumuri și câmpuri, pentru a face ca avioanele să fie mai greu de găsit de către inamic. Agresiunea rusă din Ucraina le-a reamintit statelor aliate occidentale necesitatea ca fotele lor aeriene să fie capabile să-şi disperseze avioanele și de a fi mai imprevizibili, motiv pentru care sunt efectuate acest tip de exerciții.

Pe lângă Marea Britanie, Forțele Aeriene Norvegiene au fost, de asemenea, un nou venit la exercițiu, demonstrând pentru prima dată modul în care avionul de luptă F-35A decolează și aterizează de pe o autostradă.

Forțele Aeriene Regale Norvegiene au devenit primele forțe din lume care operează F-35A de pe autostrăzi, ceea ce se consideră a fi un adevărat “game changer”, respectiv o nouă abordare pentru supraviețuirea aeronavei în cazul unui conflict major, atunci când bazele aeriene sunt de regulă vizate.

„Acesta este o piatră de hotar, nu numai pentru Forțele Aeriene Norvegiene, ci și pentru țările nordice și pentru NATO... Aceasta demonstrează capacitatea noastră de a aplica un concept de dispersie. Avioanele de vânătoare sunt vulnerabile la sol, așa că, prin posibilitatea de a folosi aerodromuri mici – și acum autostrăzi – ne poate crește capacitatea de supraviețuire în război”, a declarat șeful Forțelor Aeriene Norvegiene, generalul-maior Rolf Folland.

Operarea avioanelor F-35A de pe autostrăzi a avut loc ca parte a exercițiilor comune desfășurate între Norvegia și cel mai nou membru al NATO, Finlanda, fiind utilizate în principal autostrăzile finlandeze.

Aeronavele F-35 norvegiene au fost, de asemenea, realimentate la cald de pe autostradă, ceea ce înseamnă că combustibilul a fost încărcat fără oprirea motoarelor avioanelor, reducând astfel timpul necesar pentru a le readuce în aer.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel