F-35 iau parte la luptele din Gaza. Avioanele F-35 ale Israelului, actualizate de SUA după începerea războiului din Fâșie

Darius Muresan |
Data publicării:
F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin
F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin

Avioanele de generația a V-a F-35 Lightning II ale Israelului iau parte la misiuni ale IDF (forțele de apărare israeliene) în Fâșia Gaza, ca urmare a războiului generat de masacrul fără precedent al comandourilor Hamas în teritoriile israeliene.

De regulă Israelul nu oferă foarte multe informații despre misiunile F-35I Adir, varianta personalizată pentru nevoile israeliene ale avionului de generația a V-a F-35 Lightning II. De această dată au făcut-o americanii.

Statele Unite ale Americii au accelerat actualizarea sistemelor de bord ale avioanelor, potrivit unui oficial al SUA, citat de publicația americană Defense News.

Lt. general Michael Schmidt, ofițer executiv de program pentru F-35, a refuzat inițial să ofere detalii. Însă în cadrul unor declarații făcute după o audiere în cadrul unei comisii din Congres, oficialul american a confirmat că SUA au actualizat sistemele de date de la bordul avioanelor F-35 israeliene, sisteme care compilează informațiile din mediul înconjurător. Actualizările au fost făcute după masacrul Hamas din 7 octombrie.

Israelul deține o versiune de F-35 special dezvoltată de SUA pe nevoile IDF.

 

Israel deține deja două escadrile de F-35, urmând să achiziționeze o a treia

 

2. F-35 Adir.... (f-35-israel_08490700.jpg)

F-35 Adir. Foto: Forțele Aeriene ale Israelului

Israelul a aprobat în vara acestui an achiziţionarea unei a treia escadrile de avioane de vânătoare F-35, în cadrul unui contract în valoare de 3 miliarde de dolari.

Avioanele F-35 ale Israelului au fost declarate operaționale în 2017 și au fost folosite în luptă în 2018 pentru prima dată. Israelul a semnat un acord pentru  a cumpăra încă 25 de avioane în iulie . Țara va avea în cele din urmă 75 de avioane din a cincea generație.

Cele 25 de aparate suplimentare, produse de Lockheed Martin, vor majora numărul de avioane F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene la 75, a subliniat ministerul Apărării din Israel, în momentul anunțării achiziției. Acest contract va fi finanţat prin intermediul pachetului de ajutor pentru apărare pe care Israelul l-a primit din partea SUA.

Israelul a fost prima ţară după SUA care a achiziţionat avioane de vânătoare F-35, cu tehnologie stealth. În mai 2018, forţele sale aeriene au anunţat că Israelul este prima ţară care a folosit acest aparat în luptă. F-35 mai este cunoscut sub numele de Joint Strike Fighter, iar în Israel sub numele evreiesc "Adir".

CITEȘTE ȘI: Yahalom, unitatea specială a Israelului care luptă în tunelurile din Gaza. David Maxim: Le aruncăm în aer, avem tehnică specială sau pompăm apa direct din mare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel