F-16V, F-35 și Rafale ar transforma Grecia într-o adevărată putere regională. Dar au grecii bani? Atena speră că prețul F-35 se va ieftini

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Un F-35 al US Air Force, în timpul unei misiuni de realimentare. Sursă foto: Lockheed Martin
Un F-35 al US Air Force, în timpul unei misiuni de realimentare. Sursă foto: Lockheed Martin

Grecia se află într-un amplu proces de modernizare a forțelor sale armate. Iar achiziția de Rafale și F-35, coroborat cu modernizarea aeronavelor F-16 care vor fi aduse la cel mai modern standard Viper, ar transforma Grecia fără discuție într-o adevărată putere regională în ceea ce privește aviația militară.

Dar până la F-35, Grecia e primul client european al Dassault Aviation pentru aeronava de vânătoare Rafale. Achiziția s-a făcut „pe repede înainte” în contextul tensiunilor din Marea Mediterană dintre partea elenă și Turcia.

La începutul acestui an Grecia și Franța au semnat un contract oficial pentru achiziționarea a 18 aeronave Rafale. Valoarea tranzacţiei se ridică la circa 2.5 miliarde de euro şi presupune furnizarea de către Paris a 12 second hand și 6 aeronave noi, construite de Dassault Aviation. Contractul prevede și susţinere logistică şi armament asociat.

În paralel Grecia vrea și F-35. Elenii au solicitat în mod oficial, printr-o cere de oferă, să achiziţioneze între 18-24 de avioane de generația a V-a F-35 din Statele Unite. 

Pe lângă Rafale și F-35, Grecia operează aproximativ 150 de avioane F-16. 83 dintre F-urile C/D Block 52+ vor fi modernizate la configurația Viper Block 72. Contractul se ridică la 996.775 milioane de dolari și va fi onorat de gigantul Lockheed Martin.

CITEȘTE ȘI: Parlamentul a dat „undă verde”: România achiziționează F-16 din Norvegia. Mentenanța și modernizările vor fi făcute de Aerostar Bacău

 

F-35 pentru Grecia, la preț mai bun? „Reînvie speranțele pentru achiziționarea F-35”

 

2. -imagine fara descriere- (f_35_greek_13215200_64207100.jpg)

F-35, Grecia

F-35, împreună cu achiziția de Rafale și modernizarea la standardul Viper a aeronavelor F-16 ar face fără îndoială din Forțele Aeriene Elene o forță militară importantă în regiune.

Dar au grecii bani de F-35?

Publicația elenă  eKathimerini, într-un articol intitulat „Reînvie speranțele pentru achiziționarea F-35”, amintește că pe rol există și contractul cu Franța pentru cele trei fregate din clasa Belharra. 

Problema principală așa cum scriu grecii sunt banii. Contractele de înzestrare în care Atena e angrenată sunt foarte mari. În aceste condiții, precizează sursa citată, decidenții greci speră că după ce Finlanda și Elveția au optat pentru F-35, state care nu fac parte din NATO, prețul aeronavelor va scădea considerabil, fapt ce ar face posibilă accelerarea programului F-35 Lightining II.

În mod cert grecii doresc F-35. Sursa citată scrie că dacă acum prețul per unitate a unui F-35 este în jur de 100 de milioane de dolari, Lockheed estimează că Atena poate achiziționa F-35 în varianta convențională F-35A pentru mai puțin de 80 de milioane de dolari.

CITEȘTE ȘI: În plin proces de achiziționare a Rafale și F-35, avioanele F-16 rămân „coloana” Greciei. Undă verde din SUA pentru modernizare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel