F-16 pentru Ucraina: Olanda discută cu statele aliate subiectul transferului de avioane de luptă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.

Guvernul olandez, împreună cu partenerii săi, ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, a precizat premierul Olandei, Mark Rutte.

Potrivit acestuia, negocierile cu țările europene și cu Statele Unite privind posibilitatea de a transfera avioane de luptă sunt în curs de desfășurare.

"Discutăm intens problema F-16 cu Danemarca, Marea Britanie și alte câteva state din Europa, precum și cu SUA", a precizat Rutte în prima zi a vizitei sale oficiale în Brazilia.

Cu toate acestea, potrivit lui, este mai întâi necesar să se ajungă la un acord între toți partenerii, așa cum s-a întâmplat în trecut înainte de a furniza Ucrainei obuziere și tancuri.

De asemenea, Rutte a subliniat intenția sa de a-i transmite președintelui Braziliei de ce problema susținerii Ucrainei este "existențială" pentru Olanda, Europa și nu numai, deoarece invazia totală a Rusiei a amenințat valorile occidentale.

"Trebuie să ajutăm Ucraina în această luptă. Dacă Putin reușește în Ucraina, și nu cred că va reuși, nu se va opri aici. Oamenii din Amsterdam, Berlin, Paris și din întreaga Europă sunt îngrijorați de propria lor securitate", a declarat el.

În februarie, Ucraina a făcut o solicitare către Olanda privind posibilitatea de a transfera avioane de luptă F-16.

Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a confirmat această informație. Cu toate acestea, la acea vreme, ea a subliniat că această cerere a Kievului este clară, dar nu este ușor de îndeplinit.

"Trebuie să discutăm despre disponibilitatea F-16 cu americanii și cu alți aliați. Și trebuie să analizăm serios consecințele, nu se poate întâmpla peste noapte. Trebuie să fim sinceri în această privință", a spus atunci Ollongren.

 

Transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina, considerat următorul pas logic al Washingtonului

 

De menționat că, înainte ca Forțele Armate ale Ucrainei să poată utiliza aceste avioane de luptă, militarii ucraineni vor trebui să urmeze o pregătire corespunzătoare. În plus, din cauza faptului că avioanele de luptă F-16 sunt de producție americană, transferul acestor aeronave către țări terțe necesită aprobarea guvernului american.

Recent, președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat încrederea că aliații occidentali ai Ucrainei vor furniza avioane pentru Forțele Armate Ucrainene. Zelenski a declarat, în timpul unei conferințe de presă cu Sauli Niinistö, președintele Finlandei, la Helsinki, că aliații vor livra anumite arme după acțiunile de succes ale armatei ucrainene pe câmpul de luptă

Recent, publicația americană The Hill a relatat că membri ai Partidului Democrat din SUA au insistat asupra transferului de avioane de luptă F-16 și asupra furnizării de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune către Ucraina și au cerut ca președintele Joe Biden să aprobe decizia respectivă.

"Membri ai Congresului din ambele partide i-au cerut lui Biden să furnizeze Ucrainei artilerie cu rachete cu rază lungă de acțiune, numită ATACMS, și avioane de vânătoare moderne F-16", a declarat publicația americană The Hill.

Administrația americană a refuzat până acum, spunând că Statele Unite nu pot renunța la sistemele ATACMS și că avioanele de luptă F-16 nu sunt o prioritate pentru Ucraina.

Cu toate acestea, promisiunea Washingtonului de a furniza Ucrainei tancuri M1 Abrams, după luni de opoziție din partea Casei Albe, a dat motive de optimism.

Deocamdată, un grup de legislatori americani consideră că avioanele F-16 și rachetele cu rază lungă de acțiune sunt următorul pas logic pe care Washingtonul ar trebui să-l facă, ca parte a unei asistente militare de securitate acordate Ucrainei. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel