Volodimir Zelenski: Ucraina va primi avioane de luptă după succesul ofensivei militare

Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.

Președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat încrederea că aliații occidentali ai Ucrainei vor furniza avioane pentru Forțele Armate Ucrainene. Zelenski a declarat, în timpul unei conferințe de presă cu Sauli Niinistö, președintele Finlandei, la Helsinki, că aliații vor livra anumite arme după acțiunile de succes ale armatei ucrainene pe câmpul de luptă.

,,De ce cred că vom avea avioanele? Pentru că în curând vom desfășura acțiuni ofensive. Și după aceea, sunt sigur că vom primi avionul", a declarat președintele ucrainean, potrivit Ukrainska Pravda.

La rândul său, Niinistö a explicat că Finlanda nu va putea transfera Ucrainei avioanele sale de luptă F/A-18 Hornet până când nu le va înlocui.

Miercuri, 3 mai, Volodimir Zelenski a sosit în Finlanda într-o vizită neanunțată pentru a participa la summitul liderilor din statele nord europene și la o serie de întâlniri bilaterale.

Anterior, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că, mai devreme sau mai târziu, aliații occidentali vor decide să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 occidentale, așa cum au făcut cu alte tipuri de arme.

Ucraina a primit un semnal din partea unor țări cu privire la disponibilitatea lor de a începe pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, a anunțat recent Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe.

,,Există un progres. Avem semnale clare din partea unor țări că sunt pregătite să înceapă pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16", a declarat ministrul ucrainean.

Potrivit șefului Ministerului ucrainean de Externe, avionul de luptă F-16 este o aeronavă perfectă datorită caracteristicilor sale tehnice, deși Kievul evită să neglijeze alte aeronave. Kuleba a adăugat că ultimul cuvânt în ceea ce privește F-16 îl au Statele Unite, pentru că sunt avioane de luptă americane.

 

Transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina, considerat următorul pas logic al Washingtonului

 

Recent, publicația americană The Hill a relatat că membri ai Partidului Democrat din SUA au insistat asupra transferului de avioane de luptă F-16 și asupra furnizării de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune către Ucraina și au cerut ca președintele Joe Biden să aprobe decizia respectivă.

"Membri ai Congresului din ambele partide i-au cerut lui Biden să furnizeze Ucrainei artilerie cu rachete cu rază lungă de acțiune, numită ATACMS, și avioane de vânătoare moderne F-16", a declarat publicația americană The Hill.

Administrația americană a refuzat până acum, spunând că Statele Unite nu pot renunța la sistemele ATACMS și că avioanele de luptă F-16 nu sunt o prioritate pentru Ucraina.

Cu toate acestea, promisiunea Washingtonului de a furniza Ucrainei tancuri M1 Abrams, după luni de opoziție din partea Casei Albe, a dat motive de optimism.

Deocamdată, un grup de legislatori americani consideră că avioanele F-16 și rachetele cu rază lungă de acțiune sunt următorul pas logic pe care Washingtonul ar trebui să-l facă, ca parte a unei asistente militare de securitate acordate Ucrainei. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel